Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Május 20. 07:12, szombat | Külföld
Forrás: mti

Félbeszakadtak az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerüléséről szóló politikai tárgyalások

Félbeszakadtak az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerüléséről szóló politikai tárgyalások

Félbeszakadtak a tárgyalások a republikánus kongresszusi vezetők és a Fehér Ház között az amerikai államadósság-korlátról és az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerüléséről pénteken.

Kevin McCarthy, a kongresszus alsóházának republikánus elnöke kijelentette, hogy ideje "szüneteltetni" az egyeztetéseket, a Fehér Ház szerint pedig "valós nézetkülönbségek" nehezítik a további tárgyalásokat.

A republikánus politikus szerint a patthelyzetet könnyű lenne megoldani, ha Joe Biden demokrata párti elnök munkatársai beleegyeznének néhány olyan költségvetési kiadási tétel csökkentésébe, amelyet a republikánus fél kér. A Fehér Ház egy tisztségviselője úgy fogalmazott, hogy a költségvetési kérdések körül olyan nézetkülönbségek alakultak ki, amelyek miatt nehezek lesznek a további egyeztetések.

A tárgyalások tétje, hogy az Egyesült Államok júniusban képes lesz-e törleszteni államadósságának lejáró részét. Ezt csak akkor tudja megtenni, ha a törvényhozás elfogadja az államadósság-korlát emelését, ugyanis a jelenlegi 31 ezer milliárd dollárral már elérte a felső plafont.

A republikánusok vezette képviselőház április végén már elfogadott ugyan egy törvényt az adósságplafon 1500 milliárd dolláros emeléséről, de az olyan költségvetési kiadáscsökkentést ír elő, amelyet a demokrata törvényhozók és a demokrata elnök sem fogad el. Joe Biden közölte, hogy mindenképpen megvétózza a jogszabályt, ha az elé kerül.

Az adósságplafonról szóló egyeztetések folytatására egyelőre nem tűztek ki újabb tárgyalási fordulót.

A Fehér Ház szóvivője mindössze annyit közölt, hogy a történtekről tájékoztatják a Japánban, a G7-csoport csúcstalálkozóján tartózkodó elnököt. Joe Biden a hét közepén az államadósságról szóló egyeztetések miatt, amelyek két fordulóján személyesen is részt vett, lerövidítette ázsiai és ausztráliai körútját.

Közben egyes demokrata törvényhozók azzal a javaslattal fordultak a Fehér Házhoz, hogy Joe Biden alkalmazza az amerikai alkotmány 14-es kiegészítését, amely elvben lehetőséget ad az elnöknek saját jogkörben megemelni az államadósságot. Joe Biden egy ilyen lépést eddig kizárt. A republikánusok szerint jelen helyzetben ennek alkalmazása alkotmányellenes lenne, és az ellen bírósághoz fordulnának.

Az államadósságról szóló tárgyalások megakadásának hírére a pénteken a nap elején pozitív tartományban mozgó tőzsdeindexek csökkenni kezdtek és a New York-i tőzsde minden irányadó mutatója enyhe mínuszban fejezte be a hetet.

Címkék: államadósság, USA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése