Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 14. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Félig hím, félig nőstény pillangó kelt ki Londonban

Félig hím, félig nőstény pillangó kelt ki Londonban

A tudósok nagy meglepetésére egy félig hím, félig nőstény pillangó kelt ki a londoni Természettudományi Múzeum lepkeházában.

Az ilyen rovarok nagyon ritkák: a szakemberek szerint a múzeumban tárolt 4,5 millió lepkéből csupán 200 olyan példány található, amely mindkét nem jellegzetességeit magán viseli.

A pillangó hatalmas érdeklődést váltott ki: egyik szárnya ugyanis a hímekre jellemző jegeket mutatja, míg a másik a nőstényekre jellemzően díszesebb. A tudósok elmondták: a jelenség oka, hogy a megtermékenyítés során nem különülnek el egymástól egyértelműen a férfi és a női nemi kromoszómák, így az állat egyszerre lesz hím és nőstény - írja a BBC Nature.

Az ilyen élőlényeket a szaknyelvben gynandromorfnak nevezik - a lepkék esetében csupán az egyedek 0,01 százaléka születik úgy, hogy mindkét nem jellegzetességeit magán hordozza. Ráadásul az állatoknak nem csupán a szárnya, hanem a nemi szervei is kétfelé szakadnak, és a csápok is különböző hosszúságúak - ugyanúgy, ahogyan a nőstényeké és a hímeké sem egyforma.

A szakemberek szerint a pillangó nagyjából egy hónapig él majd - ezután természetesen a Természettudományi Múzeum gyűjteményébe kerül a hihetetlenül ritka példány.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére