Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Szeptember 20. 20:51, csütörtök | Helyi

Felmondták az orvosok az ügyeletet a Fertő parton

Felmondták az orvosok az ügyeletet a Fertő parton

A tervek szerint október elsejétől a korábbi fertődi gesztorságú orvos ügyeleti rendszer megszűnik. A hét érintett település Kapuvárhoz tartozik majd.

A tervek szerint október elsejétől a korábbi fertődi gesztorságú orvos ügyeleti rendszer megszűnik. A hét érintett település Kapuvárhoz tartozik majd.

Évekkel ezelőtt hét Fertő parti település - Fertőszéplak, Fertőd, Fertőendréd, Agyagosszergény, Petőháza, Fertőszentmiklós és Sarród -Fertőd gesztorsága mellett külön háziorvosi ügyeleti rendszert hozott létre. Idén azonban a szolgálatot adóorvosok jelezték, hogy csak a központi finanszírozásból nem tudják ellátni a feladatot, és személy szerint is nehéz kiosztani az ügyeletet. Az ehhez szükséges pénzek, viszont a településeknek sem állnak rendelkezésre. Így más megoldást kerestek.

Az elmúlt héten, az ügyletett adó orvosok október elsejei hatállyal felmondták a szerződést, így azonnali lépést kellet tenni.

Az ellátás biztosítása érdekében szerződést kötöttek a kapuvári Oxytrans kft-vel. Az érintett települések egyenként, de egyhangúlag döntöttek így. Úgy tudjuk, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor október elsején történik meg a váltás. Azaz ellátást folyamatosságát biztosítják.

- Az érintett lakosok értesítést kapnak, amelyben közöljük azt is, hogy baj esetén megy telefonszámokat kell hívni - mondta el megkeresésünkre Horváth Tibor, Fertőszentmiklós polgármestere. - Úgy véljük, a váltással nő majd az ellátás színvonala.


A hívások az Országos Mentőszolgálat illetékes központjába futnak be. S itt döntenek arról, hogy orvost, mentőt, vagy milyen szakembert küldjenek ki. Arra számítunk, hogy tovább nő az ellátás színvonala. S a későbbiekben ezt még további egészségügyi szolgáltatásokkal lehet bővíteni

Mint megtudtuk, ha a régi rendszerben akartak volna megfelelni az új törvényi szabályoknak, akkor a hét településnek összesen mintegy 1,2 millió forintjába kerül havonta az ügyeletes orvosi hálózat fenntartása. Október elsejétől ezen kiadás 200 ezer forintra csökken.

Felvetésünkre, hogy adott esetben távolabbról érkezik majd a segítség a Fertő parti településre, mint most, s így később érhet ki az orvos Horváth Tibor így válaszolt:

- „Az előírt időn belül minden egyes híváshoz megérkezik majd a segítség. Korábban egyetlen orvos volt riasztható, így előfordulhatott, hogy amikor esetnél volt, várni kellett rá. A jövőben ez megszűnhet, ugyanis több orvos teljesít egy időben szolgálatot. Korántsem biztos azonban, hogy az adott szakember távoli településről jön a Fertő partjára, hiszen a környékbeli orvosok is vállalhatnak a kapuvári cég szervezésében ügyeletet". - tudósított a Kisalföld

Címkék: ügyelet, orvos, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.