Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 08. 07:07, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Felpörög a használt motorok piaca

Felpörög a használt motorok piaca

Az elmúlt napok kora tavaszi időjárása máris megpezsdítette a használt motorok piacát: a Használtautó.hu tapasztalatai szerint több mint másfélszeresére nőtt a motorhirdetések nézettsége az elmúlt hetekhez képest.

A szezonális piacon a márciustól júniusig tartó időszakban cserél gazdát a legtöbb kétkerekű.

A gazdát cserélő, rendszámmal rendelkező használt motorok 62 százaléka három márka, a Suzuki, a Honda és a Yamaha egyikének képviselője. A tavalyi év jelentős élénkülést hozott ennek a szegmensnek: 21 százalékkal több adás-vétel zajlott le, mint 2010-ben.

„A motorosok figyelme tavaly a jelek szerint a használt motorok felé fordult: miközben az új járművek piacán tavaly további 15 százalékos visszaesés következett be, több mint ötödével nőtt a rendszámos használt kétkerekűek adás-vétele, meghaladva a 27 ezres darabszámot – összegzi a tavalyi év adatait Fodor László, a szakportál értékesítési vezetője. – Ez egyben az állomány öregedését is jelzi: az eladott használt motorok majdnem 40 százalékát már több mint tíz éve helyezték először forgalomba.”2011-ben a hazai és behozott használt motorok adásvétele tette ki az összes hatóságilag regisztrált adás-vétel 93 százalékát, miközben a forgalomba helyezett új motorok száma 2000 darab alatt maradt.

„Talán a szezonalitásnak is köszönhető, hogy az online használtautó-hirdetésekkel ellentétben a használt motorokat hirdető portálokra még nem mindenütt jellemző a hirdetések állandó frissítése – mutat rá a terület egyik sajátosságára Fodor László. – További érdekes eltéréseket tapasztalhatak a keresési feltételek megadásában. Míg a személygépkocsi-hirdetéseknél a legfőbb keresési szempont a (gyártmány és modell megadását követően) az évjárat, az üzemanyag fajtája és a vételár, addig a motorkerékpárok keresésénél a hengerűrtartalom és a kivitel szerint válogatnak a vevők. A vételár megadása csak a nyolcadik leggyakoribb keresési szempont ebben a körben.”

A motoros hirdetések roppant széles palettája egyaránt magában foglalja az egyedi építésű, akár a 8-10 millió forintot is meghaladó értékű motorokat (itt a Harley-Davidson és a BMW márkákkal találkoznak a leggyakrabban), illetve az akár 10-20 ezer forintért elvihető, legtöbbször még a KGST időszakából származó, működőképes, de legtöbbször némi felújításra szoruló járgányokat. (Itt különösen a Riga, a Babetta, a Simson, a Romet Komar, a Jawa és az MZ név fordul elő gyakran.)

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni