Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 22. 07:05, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Feltámad a makói hagyma

Feltámad a makói hagyma

Makói Hagyma Programot dolgoz a termelők bevonásával a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy újraéleszthessék az elmúlt évtizedekben válságba került, nagy hagyományokkal rendelkező, makói hagyma termesztését.

A valaha hatalmas területen fellelhető makói vöröshagymát ma már csak 150 hektáron termesztik.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már a szeptemberi Nemzetközi Hagymafesztiválon kijelentette, hogy az Európai Unióban földrajzi eredetvédelemmel is rendelkező makói hagymának van jövője. A tárca minden segítséget megad a megfelelő fajták kiválasztásához, a nemesítéshez, a termények piacra juttatásához, a marketinghez és a kertészeti kultúrát támogató pályázatokkal anyagi forrást is biztosít a termelőknek. Ennek érdekében készül a Makói Hagyma Program, amely magában foglalja a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ (NÖDIK) génbankjában őrzött makói nemesítésű fajták kipróbálását, fejlesztését, a makói hagyma marketingjét és a termelői összefogás ösztönzését.

A térség országgyűlés képviselője Mágori Józsefné makói hagymatermesztők kíséretében ellátogatott Tápiószelére, ahol a NÖDIK igazgatója Holly László bemutatta a génbankban őrzött tételeket, és beszámolt az intézetben folyó kísérletekről. A NÖDIK munkatársai makói származású magmintákat adtak át a gazdáknak, akik az intézet szakmai segítségével a makói termőterületen végeznek majd összehasonlító kísérletet. A cél az, hogy a kiváló minőség megtartása mellett már rövidtávon is versenyképesebb, nagyobb ellenálló képességű és magasabb termésátlagot produkáló fajtát találjanak.

Itt az utolsó pillanat, hogy a hagymatermesztést felélesszük – fogalmazott Mágori Józsefné. Még élnek azok a gazdák, akik egész életükben e növény termesztésével foglalkoztak, és át tudják adni a megszerzett tudást, a tapasztalatot a fiatalabb nemzedékeknek. A képviselő asszony fontosnak tartja a termelők összefogását. Kezdeményezésére hamarosan Makói Hagymaszövetkezet alakul, az erről szóló szándéknyilatkozatot az érintett termelők már aláírták. Mágori Józsefné hangsúlyozta, hogy a hagymatermesztés fellendülésével volna esély arra is, hogy a térségben a rendszerváltás idején munkanélkülivé vált közel 10 ezer ember jelentős része újra biztos megélhetéshez jusson.

A vidékfejlesztési tárca által kidolgozott Makói Hagyma Program – összhangban a Nemzeti Vidékstratégiával – alapvető célja a termelés fellendítése mellett a genetikai erőforrások megőrzése, fejlesztése és köztermesztésben történő felhasználása.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.