Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Szeptember 14. 11:26, hétfő | Helyi
Forrás: Kisalföld.hu

Felújítják a fertődi kiskastélyt

Felújítják a fertődi kiskastélyt

Milliárdos beruházással újítják fel az Esterházy-kastély jószágkormányzóságának épületét, az úgynevezett kiskastélyt és környezetét. A munkálatok december 31-ig tartanak.

– Alapvetően turisztikai célokat szolgál a három évszázadra visszatekintő jószágkormányzóság és területének átfogó felújítása. Mindez milliárdos nagyságrendű beruházást jelent – részletezte Bodrogai László, az Eszterháza Központ főigazgatója.

– Az úgynevezett kiskastélyon az utolsó száz évben semmiféle komoly renoválás nem történt. A mostani átfogó rekonstrukció során az alsó szinten állandó kiállítást, stilizált bemutatót valósítunk meg az Esterházy-kastélyban is tevékenykedett nagyszerű XVIII. századi díszlettervező, Pietro Travaglia fellelt hagyatékából.

Az épület nyugati traktusában pedig gyermekfoglalkoztatót alakítunk ki. A majdani múzeumpedagógiai foglalkozások a közgyűjtemények és a történelem kiskorban való megkedveltetését célozzák. A fenti részen fogjuk elhelyezni az Eszterháza Központ irodáit, amelyek jelenleg a műemlékegyüttes keleti szárnyában működnek. Az így megüresedő kisebb-nagyobb termek a jövőben múzeumi egységekként hasznosulnak.

A kiskastélyhoz tartozó belső, szélmentes udvaron sokfunkciós, ötszáz fő befogadóképességű rendezvényteret hoznak létre, szökőkúttal. Lehetőséget ad az udvar mobil szabadtéri színpad építésére. Ezzel együtt megépül a mellette lévő Marionettszínház kiszolgálóegysége, öltözők, pihenők, vizesblokkok kapnak ott helyet. Az egykori jószágkormányzóság külső területén pedig 31 gépkocsit befogadó parkolót építenek. A tervek szerint a komplett beruházást idén december 31-ig fejezik be.

forrás: kisalfold.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.