Városlista
2023. január 30, hétfő - Martina

Hírek

2022. Február 15. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: mti/fotó: instagram/Pope Francis

Ferenc pápa megreformálta a visszaéléseket kivizsgáló vatikáni hivatalt

Ferenc pápa megreformálta a visszaéléseket kivizsgáló vatikáni hivatalt

A Hittani Kongregáció átalakításáról döntött Ferenc pápa, aki a saját kezdeményezésére (motu proprio) kiadott dokumentummal külön titkárságot rendelt az egyház tagjai elkövette visszaélések kivizsgálására hétfőn.

Ferenc pápa rendelkezése a Hittani Kongregáció belső átalakításáról szól.

Az egyházfő a vatikáni dikasztériumot két külön ágra bontotta: az úgynevezett doktrinális és a fegyelmi szekcióra. Az első a szorosan hittani és erkölcsi kérdésekkel foglalkozik és tevékenysége kiterjed a többi vatikáni hivatal hittani dokumentumainak vizsgálatára is.

A fegyelmi szekció a mostanáig is a Hittani Kongregáció hatáskörébe tartozó egyházjogi ügyeket kezeli, közöttük is kiemelten a "súlyos bűncselekményeket", melyek az egyház tagjai által elkövetett visszaélésekre vonatkoznak.

Újdonságot a fegyelmi ügyekre kijelölt szekció önállósítása képvisel.

A hittani és a fegyelmi szekció élére egy-egy titkárt neveznek ki. A Hittani Kongregáció egészét továbbra is a spanyol bíboros Luis Francisco Ladaria Ferrer vezeti prefektusi minőségben.

Elemzők szerint Ferenc pápa döntése az egyház kiemelt figyelmét kívánja bizonyítani a visszaélések kivizsgálása terén. A reform a Hittani Kongregáció munkáját is várhatóan megkönnyíti.

A vatikáni hivatalok átalakítása volt az egyik feladat, mellyel a 2013-as pápaválasztást megelőző bíborosi tanácskozás megbízta a leendő egyházfőt. Az utóbbi években többek között már megreformálták a pénzügyi-gazdasági dikasztériumokat is.

Címkék: Ferenc pápa

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 08:23, vasárnap | Külföld

Cseh elnökválasztás - Petr Pavel nyerte a választást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derült ki a statisztikai hivatal jelentéséből az összes szavazókörzetben leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

2023. Január 27. 13:59, péntek | Külföld

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.

2023. Január 27. 06:49, péntek | Külföld

Ukrán légierő: több mint félszáz rakétával támadtak az oroszok

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H-59-es rakéta pedig nem ért célba - közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága.

2023. Január 27. 06:47, péntek | Külföld

Partig sodródott tengeri aknát semmisítettek meg Romániában

A Duna-delta Szentgyörgy-ágának torkolatánál partig sodródott tengeri aknát semmisített meg a román haditengerészet egy különítménye csütörtökön.