Városlista
2020. július 13, hétfő - Jenő

Hírek

2012. Szeptember 19. 12:07, szerda | Helyi
Forrás: Kisalföld

Fertőrákos: megérte, vagy sem megvenni az autót?

Fertőrákos: megérte, vagy sem megvenni az autót?

Pfeifer Ignác szerint túlságosan drágán vette meg a fertőrákosi önkormányzat a falugondnoki autót. A polgármester azt mondja: korrekten jártak el.

A fertőrákosi önkormányzat idén tavasszal vásárolt meg egy használt Citroen Jumper kisteherautót. A járművet gondnokok használják, ezzel szállítják a falu rendbe tételéhez szükséges eszközöket, gépeket. Igény szerint azonban mást is szállítanak. Éppen azt, amire a falunak szüksége van.

A 2240 lakosú településen azonban akad, aki szerint túlságosan sokba került a kisteherautó.

– A járműre több helyről is megkértem a hivatalos értékbecslést – kezdte Pfeifer Ignác, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. – Ezekből kiderült, hogy a közel 150 ezer kilométert futott használt jármű extrákkal növelt értéke sem éri el a bruttó hárommillió forintot. Az önkormányzat azonban ÁFÁ-val együtt 4,39 milliót fizetett ki, ami a valós érték közel másfélszerese. Ráadásul az adás-vétel után nem sokkal, a friss műszakis jármű fékjavítása 217 ezer forintba került.

Még további tételekkel kapcsolatban is kérdések merültek fel bennem, amelyekre írásban kértem választ a polgármestertől és a helyettesétől is. A válaszaik azonban nem voltak kielégítőek számomra, ezért fordultam a nyilvánossághoz, hiszen a helyi újságban sem tájékoztatták a lakosságot a vásárlásról és annak körülményeiről. Véleményem szerint a több százezer forintos különbözetet más, sokkal fontosabb célokra is felhasználhatták volna.


Pfeifer Ignác azt sem értette, hogy az autót a két falugondnok közül, miért csupán az egyik alkalmazott vezetheti.

– A papírok szerint a járművel néhány ezer kilométert tettek meg, így korántsem biztos, hogy visszahozza majd az árát – tette hozzá Pfeifer Ignác.

Az ügyben megkerestük Baltigh Mária polgármestert is.

– Az E-TAX kód alapján a jármű értéke valóban bruttó 2,8 millió forint – mondta el a polgármester. – Pfeifer Ignác néhány helyen azonban téved, ugyanis alapfelszereltségről van itt szó. Az autónk esetében több tényező, sok más mellett a ponyva, a riasztó, a központi zár értéknövelőnek számítanak. Ezeket figyelembe jön ki tényleges vételár. Akkor, amikor a testület jármű vásárlás mellett döntött, hatmillió forintos keretet határozott meg. Azaz nemhogy felelőtlenül bántunk volna a pénzzel, még spóroltunk is.

A testületi döntések nyilvánosak, minden egyes forintról tételesen el tudunk számolni. A gépkocsivásárlásról szóló határozat és a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve a település hivatalos honlapján (www.fertorakos.hu) megtalálható, amelyből megállapítható, hogy a jelenlévő képviselők egyhangúlag a gépkocsivásárlás mellett döntöttek.

Azt, hogy ki használhatja a járművet, arról szabályzat rendelkezik pontosan azért, hogy legyen „gazdája" a gépjárműnek.

Naponta pontos elszámolást vezetünk, azaz odafigyelünk, az autó állapotára – zárta a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 25. 12:35, csütörtök | Helyi

VPT Caravan nyílt nap és bolhapiac szombaton!

06.27-én szombaton Sopronban a Pozsonyi út 15. szám alatt található bázisukon nyílt napot tart a VPT Caravan, ahol megtekintheted legmenőbb lakóautóikat és beszerezheted a legjobb kempingfelszereléseket.

2020. Június 18. 08:27, csütörtök | Helyi

Hangos pukizásért bírság Ausztriában

Nem vicc! Egy bécsi férfi 500 Eurós birságott kapott, mikor a rendőr előtt egy hangosat pukizott.

2020. Június 03. 17:00, szerda | Helyi

Villám csapott a soproni családi házba!

Óriási robajjal csapott a soproni Kutya hegyi családi házba a villám ami azonnal kigyulladt.

2020. Május 19. 20:02, kedd | Helyi

További enyhítések jöhetnek a magyar határokon

Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter a napokban több körben is egyeztetett az osztrák, szlovák és cseh kollégáival a határhelyzetekről.