Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Február 11. 07:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Fertőzött szarvasmarhatelepet számoltak fel Bács-Kiskun megyében

Fertőzött szarvasmarhatelepet számoltak fel Bács-Kiskun megyében

Gümőkórral fertőzött szarvasmarhatelepet számoltak fel Bács-Kiskun megyében; a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelenleg a fertőződés eredetét vizsgálja - közölte honlapján a hatóság.

Közleményük szerint egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei telepre szállított, majd karanténba helyezett állatok vizsgálatakor több szarvasmarhánál is bebizonyosodott, hogy gümőkórral fertőzöttek.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai a származási telepen, a Bács-Kiskun megyei gazdaságban is megerősítették a betegség jelenlétét, ezért felszámolták az állományt. Jelenleg a gümőkór-fertőződés eredetét vizsgálják a szakemberek, melynek kulcsa lehet a baktériumtörzsek genetikai beazonosítása és összehasonlítása más, korábban izolált törzsekkel.

A Nébih hangsúlyozza, hogy az Európai Unióban egységes vágóhídi, hatósági állatorvos felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett.

A hatóság honlapján közölt információk szerint Magyarországon minden szarvasmarhánál évente kötelezően végeznek intradermális gümőkórvizsgálatot. Emellett a Nébih laboratóriuma házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintákat is vizsgál a gümőkór kórokozójának kimutatására.

A közleményben megjegyzik: a fertőződés - bizonyos esetszám felett - veszélyeztetheti Magyarország élő szarvasmarha exportjának állategészségügyi megítélését és az ország hivatalos szarvasmarhagümőkór-entességét, ezért minden kitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel.

Az ország 2021-ben megőrizte a gümőkórtól hivatalosan mentes minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.