Városlista
2021. június 21, hétfő - Alajos

Hírek

2011. Szeptember 17. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Folytatják a csillebérci gyermektábor kapcsán indult pert

Folytatják a csillebérci gyermektábor kapcsán indult pert

Hét év után folytatódik a csillebérci gyermektábor tulajdonjoga kapcsán indult polgári per.

Az úttörőtárbort még 1989-ben az akkori tulajdonos Kommunista Ifjúsági Szövetség ruházta át a Demokratikus Ifjúsági Szövetségre úgy, hogy akkor már nem is létezett. Az állam az ajándékszerződés érvénytelenítését és az eredeti állapot helyreállítását szeretné. Az ebben az ügyben indított per 2000 óta húzódik a különböző jogutódok között.

A legendás csillebérci gyermektábor évtizedekig a Kommunista Ifjúsági Szövetség kezelésében állt. A rendszerváltás előtt ugyan a szervezet feloszlatta a magát, az üdülőket és a hozzá tartozó 4,5 hektáros természetvédelmi területet azonban nem akarta veszni hagyni, így két szerződéssel papírozták le: az egyikben az akkor már nem is létező KISZ, a másikban pedig a jogutódjának szánt DEMISZ ajándékozta oda a tábort a Magyar Úttörők Szövetségének 1989-ben.

Az ajándékozási szerződés érvénytelenítésért 2000-ben indított csatát az állam, és kérte: állítsák vissza az eredeti állapotot. 2004-ben meg is született az erről szóló közbenső ítélet, ám azt újra kellett vizsgálni, kit, milyen mértékben illet a tulajdonjog. Ez az eljárás most hét év után folytatódik.

Az Úttörőszövetség 22 év távlatából már megegyezne és elfogadná az érvénytelenítést, de ezért cserébe anyagi visszatérítést vár az államtól, mert az épületekre – állításuk szerint – jelentős összegeket költöttek.

Gaal Szabolcs, a Magyar Úttörőszövetség jogi képviselője azt mondta: „az elsőrendű alperes kiemelten közhasznú szervezetként az ingatlan sajátjaként történő birtoklása és tulajdonlása mellett rengeteg olyan beruházást végzett az ingatlanon, amelyek az ingatlan fizikai, műszaki állapotát és használati értékét is jelentősen befolyásolták. Véleményem szerint a tulajdonjog törlése mellett ezeknek a beruházásoknak, a rendkívül jelentős értéknövekedő tényezőknek az elszámolásáról gondoskodni kell”.

A tábor területén álló csaknem 100 millió forintot érő vadászházat 1999-ben a volt szocialista képviselőjelölt, Rácz Péter úttörővezér jelentősen nyomott áron, 14,2 millió forintért adta el az unokatestvére cégének. Az ügylet miatt 2007-ben Ráczot jogerősen 1,5 év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, a házat jelenleg is birtokló Bau-Bérc Kft. szerint viszont a tulajdontörlési kereset már elévült.

Az újraindult eljárásban a bíró szerint az alperesek hiányosan nyújtották be kereseteiket, a tárgyalást decemberig elhalasztották. (pr)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 21. 18:08, hétfő | Belföld

Fiatal felnőttek voltak a szegedi kettős emberölés áldozatai

A húszas éveikben járó fiatal felnőttek voltak a vasárnap este felfedezett szegedi kettős emberölés áldozatai - értesült a helyszínen hétfőn az MTI tudósítója.

2021. Június 21. 13:06, hétfő | Belföld

Év végéig élnek a kedvező szabályok a Szép-kártyánál

A Szép-kártya kedvező szabályai több mint 50 milliárd forintot hagyhatnak az érintetteknél az idén.

2021. Június 21. 09:52, hétfő | Belföld

Gyógyszerekkel végzett áldozatával

Hónapokig adagolt altatókat és nyugtatókat az idős nőnek a gyanúsított azért, hogy az asszony érdi házát megszerezze.

2021. Június 21. 09:10, hétfő | Belföld

Életbe lépett a vörös kód hétfő reggel

Hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot