Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 12. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Fontos a vallás a világban

Fontos a vallás a világban

Az Ipsos MORI nemrég közzétett felmérése szerint az emberek jelentős részének a modern világ szekularizáltsága ellenére is fontos szerepet tölt be az életében a vallás.

Bár sokan mondják magukat vallásosnak, a nagy világvallások közül az iszlám hívei állítják a legnagyobb arányban, hogy hitük nagyon meghatározó az életükben.

Hit

Huszonnégy országban mintegy 18 ezer főt vont be abba a kutatásba az Ipsos MORI, amelyben a vallási kötődésről kérdezte a válaszadókat. A vizsgálat eredményei szerint tízből heten mondják magukat vallásosnak, ám a vallás fontossága már eltérő módon jelentkezik a nagy világvallások követőinek életében. Az iszlámhívők 94 százaléka mondta, hogy a hit jelentős szereppel bír az életében, míg a keresztény többségű országokban 66 százalék állította ugyanezt. Ezen felül a muszlimok nagyobb arányban hiszik, hogy vallásuk az egyedüli út az üdvözülés, illetve a paradicsom felé. Körükben 61 százalék állítja ezt, míg a keresztényeknek csak 19 százaléka vélekedik így hitéről.

Az iszlámhívők azok is, akik többen állítják, hogy a hit hatására adakoznak inkább a rászorulóknak. Esetükben 61 százalék vallja a hit motivációs hatását, míg a keresztények körében ez az érték 24 százalék. A vizsgált országokban átlagosan összesen 30 százalék gondolja úgy, hogy vallási meggyőződése okán adakozik, 52 százaléka azonban azt állítja, a vallás nem tesz különbséget, mert a szegények megsegítése e nélkül is szükséges és fontos.

Címkék: felmérés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.