Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2017. Május 04. 07:22, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Francia elnökválasztás - A tévénézők kétharmada szerint Emmanuel Macron volt a meggyőzőbb a vitában

Francia elnökválasztás - A tévénézők kétharmada szerint Emmanuel Macron volt a meggyőzőbb a vitában

A három nap múlva esedékes francia elnökválasztás favoritjának számító centrista Emmanuel Macront, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági miniszterét találta meggyőzőbbnek a tévénézők 63 százaléka az elnökjelöltek szerda esti tévévitájában a szuverenista Marine Le Pennel szemben, akire a megkérdezettek 34 százaléka szavazott - derül ki az Elabe közvélemény-kutatóintézet gyors felmérésből, amelyet a BFM hírtelevízió ismertetett.

A két jelölt közel három órán keresztül személyeskedő, éles támadásokkal tarkított, sokszor zűrzavaros tévévitát folytatott egymással, amelyből teljesen hiányzott a két forduló közötti francia elnökjelölti vitákra jellemző ünnepélyes hangvétel.

Az elnökjelöltek egymás szavába vágva és egymást hazugsággal vádolva taglalták a gazdaságpolitikát, az eurót, az oktatáspolitikát és a terrorizmus elleni harcot érintő elképzeléseiket, amelyekből teljesen egyértelművé vált, hogy semmiben sem értenek egyet.

Marine Le Pen szavazóinak 85 százaléka a saját jelöltjét, 12 százaléka pedig Macront ítélte meggyőzőbbnek, míg a centrista jelölt szavazótáborának csak 3 százaléka vélte úgy a felmérés szerint, hogy a rivális nyerte meg a tévévitát.

A múlt vasárnapi első fordulóban harmadik helyen végzett Francois Fillon konzervatív jelölt táborának 58 százaléka Macront, 30 százaléka pedig Le Pent találta meggyőzőbbnek, a negyedik helyre szorult radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon választóinak kétharmada szerint Macron, egyharmada szerint Le Pen győzött.

A tévénézők 64 százaléka úgy gondolja, hogy a centrista politikus rendelkezik jobb programmal, míg 33 százalékuk szerint Le Pen. Ugyanilyen arányban oszlanak meg a szavazatok arról, hogy melyik jelölt rendelkezik inkább elnöki kvalitásokkal.

A kedden és szerdán nyilvánosságra hozott felmérések Emmanuel Macron mintegy 59-60 százalékos győzelmét vetítik előre a vasárnapi második fordulóban.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 14:07, kedd | Külföld

Növekszik a migrációs nyomás az EU külső határain

Valamennyi migrációs útvonalon emelkedik az Európába irányuló illegális határátlépések száma, a migrációs nyomás legjelentősebb növekedését az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán, a nyugat-balkáni,

2022. Május 17. 12:02, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 522 millió, a halálos áldozatoké 6,265 millió a világon

A világon 522 008 877 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 265 642 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai alapján.

2022. Május 17. 09:37, kedd | Külföld

Borrell: nincs megegyezés az újabb szankciókról

Nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló európai uniós szankciós csomagról, az intenzív tárgyalások folytatódnak

2022. Május 16. 14:07, hétfő | Külföld

Majdnem száz belgrádi iskolában volt bombariadó

Majdnem száz belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó hétfő reggel - közölte a szerbiai oktatási minisztérium.