Városlista
2021. június 21, hétfő - Alajos

Hírek

2020. Március 15. 06:16, vasárnap | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Franciaországban vasárnap választásokat tartanak

Franciaországban vasárnap választásokat tartanak

Franciaországban a helyhatósági választások másnapi első fordulójára készültek mintegy 35 ezer településen szombaton, megpróbálva elkerülni,

hogy a választóhelyiségek a koronavírus-járvány terjedésének helyszíneivé váljanak, miközben a parlamenti felsőházban is megjelent a betegség.

A szenátusban szombaton diagnosztizálták az első esetet, az 59 éves Guylene Pantel szenátor koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak. Korábban Franck Riester kulturális miniszter kapta el a Covid-19-fertőzést a nemzetgyűlésben, ahol eddig tíz képviselő fertőződött meg a kulturális bizottság ülésén.

Annak ellenére, hogy Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja, Emmanuel Macron államfő úgy döntött, nem halasztja el a helyhatósági választásokat, amelyeken a felmérések szerint a járványveszély következtében alacsony részvétel várható.

Chistophe Castaner belügyminiszter szombaton elismerte, tart attól, hogy alacsony lesz a részvétel. Azt is elmondta, hogy egyes településeken nehéz embereket találni a választási bizottságokba. Emlékeztetett arra, hogy a polgármesterek kérhetik a prefektustól, hogy jelöljenek ki embereket, amennyiben nem akad elég önkéntes.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet szombaton közzétett felmérése szerint a franciák 58 százaléka helyesli, hogy a köztársasági elnök a választások megtartása mellett döntött, jóllehet 61 százalékukat aggasztja a vírus terjedése, amely 13 százalékkal magasabb, mint a hét elején.

A választóhelyiségekben a kilincseket, a berendezéseket, asztalokat, függönyöket is fertőtlenítik, a bejáratnál kézfertőtlenítő géllel, kesztyűkkel, szájmaszkokkal várják a választókat, akik saját tollakat használhatnak. Arra is ügyelni fognak, hogy ne alakuljanak ki sorok, illetve mindenkinek be kell tartania a legalább egyméteres biztonsági távolságot a többi emberhez képest.

A kormány azt kéri, hogy aki teheti délelőtt 9 és 11 óra vagy délután 1 és 4 óra között menjen szavazni, mert akkor szoktak a legkevesebben az urnákhoz járulni.

A helyhatósági választásokon 47 millió francia és 330 ezer Franciaországban élő európai uniós állampolgár mintegy 35 ezer önkormányzat tagjait választja meg a következő hat évre.

A kampány több mint egy hónappal ezelőtt megkezdődött, de a koronavírus-járvány terjedésének felgyorsulása az elmúlt két hétben teljesen háttérbe szorította a kétfordulós választás politikai tétjeit.A 2017-ben elnökké választott Emmanuel Macron 2016-ban alapított Köztársaság Lendületben nevű pártja először vesz részt helyhatósági választásokon, s a hagyományos pártokkal szemben nehézségekkel indul, mivel sokkal kisebb a helyi beágyazottsága.

A figyelem elsősorban Párizsra irányul, ahol három nő verseng a főpolgármesteri címért. A kormánypárti Agnes Buzyn a koronavírus-járvány kezdetén hagyta ott az egészségügyi tárcát, és lett Macron pártjának a jelöltje, miután az eredeti jelölt, a szexbotrányba keveredett Benjamin Griveaux visszalépett. A népszerű volt kormánytag azonban csak a harmadik helyen áll a felmérések szerint a jelenlegi szocialista Anne Hidalgo és a jobbközép Rachida Dati volt igazságügyi miniszter mögött.

Jóllehet Párizsban Macron pártja a legnépszerűbb, a Köztársaság Lendületben kormánypárt párizsi jelöltállítása nyolc hónapja botrányba fulladt, amikor Cédric Villani matematikus nem fogadta el, hogy a pártvezetés nem őt, hanem Benjamin Griveaux volt kormányszóvivőt indította a városvezetésért folytatott versenyben, és független jelöltként ő is beszállt a versenybe. A kormánypárti szavazók ezért megosztottak voltak a magukat mindketten Macron-párti jelöltnek tartó Griveaux és Villani között, és a versengés a hagyományos bal- és jobboldali jelöltek kiemelkedését eredményezte a kampány során, a hátrányt pedig Agnes Buzyn sem tudta behozni.

A jobboldalról érkezett Edouard Philippe miniszterelnök a nyugat-franciaországi Normandiában, Le Havre-ban indult a polgármesteri székért, amelyet kormányfői kinevezése előtt is irányított. A koronavírus-járvány kezelése miatt azonban kénytelen volt lemondani kampányrendezvényeit.

A helyhatósági választások első számú témája a környezetvédelem volt, s már a tavalyi európai parlamenti választásokon is jól szereplő, több mint 13 százalékot elért Zöldek azt remélik, hogy országszerte megszerezhetik a korábban baloldal által vezetett települések irányítását. Az EP-választásokon alig nyolc százalékot elért jobbközép Köztársaságiak, akiknek országos beágyazottsága az egyik legjobb (2014-ben Párizs és Lille kivételével átvették a legtöbb nagyváros irányítását a szocialistáktól), szeretnének új erőre kapni, míg a baloldal célja megtartani Párizst, Lille-t, Rennes-t és Nantes-ot. A Marine Le Pen vezetet Nemzeti Tömörülés pedig szélesíteni szeretné az országos beágyazottságát, elsősorban a déli és az északi megyékben.

Miután a száznál több embert vonzó rendezvényeket betiltották Franciaországban, vasárnap este nem lesznek eredményvárók.

A szavazóhelyiségek reggel 8 órakor nyitnak, a legtöbb választókörzetben 6 órakor zárnak be, de a nagyvárosokban 8 óráig lehet szavazni. A francia helyhatósági választások második fordulóját - amelybe az első fordulóban legalább tízszázalékos támogatottságot elért jelöltek jutnak tovább - jövő vasárnap tartják.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 21. 17:03, hétfő | Külföld

Egy új vírusmutációt azonosítottak Indiában

A koronavírus újfajta mutációját azonosították az indiai Mahárástra államban, a vírusvariáns a delta plusz nevet kapta - írta hétfőn a The Hindustan Times című napilap.

2021. Június 21. 14:07, hétfő | Külföld

Medve sebesített meg egy férfit Kápolnásfalu határában

Súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy férfit, akit medve sebesített meg vasárnap a székelyföldi Kápolnásfalu határában - közölte közösségi oldalán Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

2021. Június 21. 10:54, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 178,4 millió, a halálos áldozatoké 3,86 millió a világon

A világon 178 433 377 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 864 702 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

2021. Június 21. 07:00, hétfő | Külföld

Már több mint egymilliárd dózis vakcinát adtak be a lakosságnak Kínában

Kínában már több mint egymilliárd dózis, koronavírus elleni vakcinát adtak be a lakosságnak szombatig - számolt be a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap.