Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Június 16. 17:00, kedd | Külföld
Forrás: mti

Frontex - Májusban újra megnőtt az illegális határátlépések száma

Frontex - Májusban újra megnőtt az illegális határátlépések száma

A fő európai migrációs útvonalak mentén észlelt illegális határátlépések száma májusban ismét jelentősen megnövekedett, miután a megelőző hónapokban számuk rekordalacsony volt a koronavírus-járványnak tulajdoníthatón

- olvasható az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) hétfőn közzétett felmérésében.

A statisztikák szerint, idei évben körülbelül eddig 31 600 határsértés történt, 6 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakában mért adatoknál. Májusban a határellenőrök összesen 4300 illegális határátlépésről tájékoztattak.

A felmérésből kitűnt továbbá, hogy a kelet-mediterráni lett ismét a legaktívabb migrációs útvonal: májusban 1 250 - en próbáltak törvénytelen módon belépni az Európai Unió területére, nyolcszor többen, mint áprilisban.

A közép-mediterrán útvonalon érkező illegális bevándorlók aránya, a múlt hónapban 40 százalékkal nőtt az áprilishoz képest, a határsértők nagyrészt Bangladesből, Szudánból és a nyugat afrikai Elefántcsontpartól akartak jogtalanul az EU-ba jutni.

A Frontex adatai azt mutatják, hogy a nyugat-mediterrán útvonalról érkező jogtalan határátlépők többnyire Algériából érkeztek, számuk egy hónap alatt megnégyszereződött, míg a nyugat-balkáni határsértések májusra tízszeresére nőttek az azt megelőző hónaphoz képest.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.