Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 12. 20:54, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Haiyan tájfun - A Külügyminisztérium egy magyarról tud, akivel nem sikerült kapcsolatba lépni

Haiyan tájfun - A Külügyminisztérium egy magyarról tud, akivel nem sikerült kapcsolatba lépni

A Külügyminisztérium eddig egyetlen magyar állampolgárról tud, aki a Fülöp-szigeteken nem messze attól a helytől tartózkodott, ahol a tájfun a múlt héten lecsapott, és még nem sikerült vele kapcsolatba lépni - közölte a tárca az MTI érdeklődésére kedden.

Az M1 Híradója kedd este arról számolt be, hogy a Baptista Szeretetszolgálatnak az országban tartózkodó munkatársai is keresik azt a 28 éves magyar férfit, akit a családja nem tud elérni, és aki Leyte szigetén volt a tájfun idején. (A tájfun Leyte szigetén és környékén söpört végig.)
A Külügyminisztériumnál emlékeztettek: a Fülöp-szigeteken nincs magyar nagykövetség, az országban a jakartai magyar nagykövet van akkreditálva, így a Fülöp-szigeteki eseményekről is ettől a külképviselettől tájékozódik a tárca. A nagykövetség a tájfun után a Fülöp-szigeteki hatóságoktól kapott információk alapján azt közölte, hogy nincs magyar áldozata a természeti katasztrófának.
Hétfőn azonban a nagykövetséget egy magyar állampolgár édesanyja hívta, jelezve, hogy gyereke a Fülöp-szigeteken tartózkodik, nem messze attól a helytől, ahol a tájfun lecsapott, és azóta nem tud kapcsolatba lépni vele. Az utazás céljáról és egyéb körülményeiről a Külügyminisztériumnak nincs tudomása.
A tárcánál kiemelték: a konzuli szolgálat lehetőséget biztosít arra, hogy a külföldre utazó magyar állampolgárok regisztráljanak a szolgálat honlapján, megadva úti céljukat és az esetleges vészhelyzet esetén értesítendők adatait.
Jelenleg két olyan ember szerepel az adatbázisukban, aki jelezte, hogy ebben az időszakban a Fülöp-szigetekre is ellátogat. A konzuli szolgálat mindkét állampolgár esetében felvette a kapcsolatot a megadott kontaktszemélyekkel, akik jelezték, hogy az érintettek jól vannak.
A Fülöp-szigeteki kormány keddi közlése szerint 1744-re nőtt a Haiyan tájfun áldozatainak száma, de a végleges szám várhatóan ennek a sokszorosa lesz. A hatóságok és az ENSZ becslése szerint mintegy tízezren vagy annál is többen halhattak meg a pusztító tájfunban, amely pénteken csapott le a szigetországra. A viharban legalább két és fél ezren megsérültek, több mint kétezer embert eltűntként tartanak nyilván.
A világszervezet azt közölte, hogy több mint háromszáz millió dollár (66,7 milliárd forint) segélyre van szükség a természeti katasztrófa által érintett százezrek megsegítésére.
Helyszíni jelentések szerint a Fülöp-szigeteken napokkal a természeti csapás után is káosz uralkodik, sok településsel nem sikerült helyreállítani a közlekedési és távközlési összeköttetést, a segélyek kiosztása pedig akadozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése