Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2017. Július 25. 12:40, kedd | Belföld
Forrás: mti

Három egyetemet is ellenőrzött az ÁSZ

Három egyetemet is ellenőrzött az ÁSZ

Az ÁSZ befejezte három egyetem utóellenőrzését

Befejezte három egyetem utóellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ), eszerint a Dunaújvárosi Egyetemen jelentősen javult a működés és a közpénzfelhasználás szabályozottsága, a Széchenyi István Egyetemen is végrehajtották az intézkedési tervben meghatározott feladatok jelentős részét, a Nyíregyházi Egyetemen ugyanakkor több korábban azonosított hiányosság továbbra is fennáll - tudatta az ÁSZ az MTI-vel kedden.

Az ÁSZ honlapján olvasható tájékoztatás szerint a Dunaújvárosi Egyetem utóellenőrzésekor az ÁSZ megállapította, hogy túlnyomórészt végrehajtották a belső kontrollrendszer szabályszerű kialakítása és működtetése, valamint a szabályszerű pénzügyi és vagyongazdálkodás érdekében vállalt feladatokat. Az egyetem kialakította és működtette a kockázatkezelési rendszert. Belső ellenőrzési vezetőt neveztek ki, ugyanakkor a 2015-ös belső költségvetés mellékletében még nem bontották központosított és decentralizált részekre a képzési, a tudományos célú és a fenntartási támogatást.

A Széchenyi István Egyetem utóellenőrzésekor az ÁSZ megállapította, hogy az intézmény feladatai nagy részének végrehajtása javította a működés szabályozottságát, azonban a belső kontrollrendszer területén feltárt hiányosságok egy része továbbra is fennáll. Továbbra sem határozták meg az etikai elvárásokat, nem készítettek valamennyi tevékenységcsoportra és folyamatra ellenőrzési nyomvonalakat. Elmaradt a munkajogi felelősség munkáltatói jogkörben történő kivizsgálása. A gazdálkodási jogkörök szabályszerű gyakorlásának érvényesítése sem valósult meg, mivel a szabályszerű kifizetéseket biztosító kontrollokkal kapcsolatos tevékenységek ellátása több esetben nem volt szabályszerű.

A Nyíregyházi Egyetem utóellenőrzésekor az ÁSZ megállapította, hogy az intézmény több feladatot sem hajtott végre. A gazdálkodási jogkörök gyakorlása terén az ÁSZ által korábban azonosított hiányosságok továbbra is fennállnak, és ezek veszélyeztetik a kifizetések szabályosságát. Továbbá elmaradt a hallgatói költségtérítések önköltségszámítással történő alátámasztása. Az ellenőrzési jelentésekben megfogalmazott szabálytalanságok, hiányosságok megszüntetésére sem készült minden esetben intézkedési terv.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindhárom intézmény fenntartójaként végrehajtotta vállalt feladatait.

Az ÁSZ 2014-ben és 2015-ben végezte a 28 állami és két egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény átfogó ellenőrzését, az utóellenőrzések során pedig az ellenőrzések alapján összeállított intézkedési tervek végrehajtását értékelik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 15:46, hétfő | Belföld

Orbán Viktor: a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez

Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján.

2024. Február 26. 15:44, hétfő | Belföld

Dézsi Csaba Andrást indítja a Fidesz Győrben

A kormány készen áll a Dézsi Csaba András polgármester vezetése alatt az elmúlt években Győrrel kiépített sikeres együttműködés folytatására, hogy a város továbbra is a magyar gazdaság egyik legfőbb motorja maradhasson

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Belföld

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel.

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Belföld

A közvetlen köztársaságielnök-választásért tüntettek ellenzéki pártok Budapesten

A közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett tüntetést a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek vasárnap délután Budapesten, a Kossuth Lajos téren.