Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Április 11. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Helyi borért kampányolnak a balatoni borászok

Helyi borért kampányolnak a balatoni borászok

Kampányt hirdettek a badacsonyi és a balaton-felvidéki borászok, akik azt szeretnék elérni, hogy a Balaton-parti éttermek, szállodák főként helyi borokat kínáljanak. Tapasztalataik szerint az a vendéglátóhely, amely kizárólag helyi borokat vesz fel a kínálatába, versenyelőnyre tesz szert, hiszen az egyre kifinomultabb gasztroturisták a helyi ízekért utaznak egy adott régióba - tudatta hírlevelében a Borászportál.

A Badacsonyi Kör és a VSOP Balaton-felvidék azt tűzte ki célul, hogy akárcsak Európa vezető borvidékein (Franciaországban vagy Olaszországban), a Balaton melletti vendéglátóhelyeken is szinte csak helyi borokat lehessen kapni.

A Badacsonyi Kört legfontosabb célja, hogy Badacsony megtalálhassa helyét a hazai és nemzetközi borvidékek között. Tagjai: Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László és Váli Péter.

Laposa Bence a Laposa-birtok borásza szerint az adott tájegységre jellemző gasztronómia a helyi borokkal kiegészülve nyújt igazán teljes élményt. 'Abban kérjük a Balaton környéki vendéglátószakma segítségét, hogy részesítsék pozitív diszkriminációban a balatoni borokat és a helyi alapanyagokból készült ételeket. Ez lenne az első lépés ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a Balatoni vendéglátást' - fogalmazott.

Laposa kifejtette: a magasabb, minőségi borkultúra a rendszerváltást követően először más borvidékeken jelent meg, Badacsonyban és a Balaton-felvidéken csak az elmúlt években történt meg a szemléletváltás. Mostanra azonban kialakultak a borfogyasztási szokások a Balaton-parton, és a korábban jobban bevezetett borokhoz ragaszkodnak a vendégek. Új akciójukkal - amelyhez gasztronómiai partnereik is vannak - ezeket a szokásokat szeretnék megváltoztatni, és a helyi kínálatban hangsúlyosabban megjeleníteni a balatoni borokat.

A Balatoni bort a Balaton-partra! akcióprogram keretében a nyolc borászat saját kapcsolatrendszerén keresztül, következetes kommunikáció és rendezvények útján, illetve közös ajánlatokkal igyekszik minél több Balaton-parti hotelt és vendéglátóhelyet megnyerni az ügynek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.