Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Február 15. 17:16, péntek | Helyi
Forrás: sopron.hu

Helyi politika

Helyi politika

2013. évi költségvetés a fejlődés jegyében

Fejlődik a város. A városvezetés benyújtotta a kisebb, olcsóbb, hatékonyabb önkormányzatiság jegyében Sopron 2013. évi költségvetését. Sopron jobban járt az új szabályokkal.


A dr. Simon István, Abdai Géza alpolgármesterek és dr. Dobos József jegyző által a Városházán tartott sajtótájékoztatón bemutatott költségvetés fő összege 15 milliárd 245 millió Ft.

Dr. Simon István elmondta, hogy költségvetésben hiány és hitelfelvétel nem szerepel, sőt 2013-ban 396 millió Ft általános tartalékkal számolnak.

A benyújtott tervezet biztosítja a város színvonalas működéséhez és a város további fejlesztéseihez szükséges forrásokat. A költségvetésben tükröződnek az ország megújításának új elvei, a törvényi változások.

Az alpolgármester arról is tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy ez a költségvetés nehezen összehasonlítható adatpárok tekintetében a korábbival, a kormányzat által meghozott strukturális döntések, intézményi átalakítások kedvezőbb helyzetbe hozták a várost, a város jobban járt. Az önkormányzat által 2013 januiártól ellátandó kevesebb feladat és az előnyösebb központi finanszírozás által, kedvezőbb a helyzet.

Abdai Géza arról beszélt, hogy az önkormányzati költségvetésen kívül csak a gyereksport támogatására a TAO-ból 472 millió Ft jut, sőt a kormány az adósság mintegy a felét is átvállalja. A fejlesztések felújítások ugyanolyan mértékben folytatódnak, ugyanakkor százalékos arányban javulást hoztak az új intézkedések. Az oktatási intézmények állami finanszírozásával, az önkormányzat fenntartása alatt maradt bölcsődék és óvodák központi támogatása növekedett, pozítív hatással lesz az intézmények fenntartásának biztosítására.

Dr. Simon István kiemelte: az emberek is jobban járnak mert a kormányzat által meghozott rezsicsökkentésre vonatkozó intézkedések alapján 10 %-al csökken a gáz, villany, távhő díja. Ez városi cégeinket is érinti adott mértékben, de így is örvendetes a döntés, hiszen a központi költségvetés az ezeknél a cégeknél, a rezsicsökkentés kapcsán keletkező veszteségeket kompenzálja, így ez sem terheli a városi költségvetést. Hasonlóan örülünk a víz és a hulladékdíj tervezett 10 %-os csökkentésének - mondta az alpolgármester.

Dr. Dobos Józef kiegészítésében arról tájékoztatott, hogy az eddig az önkormányzat által ellátott állami feladatok kormányhivatalhoz, illetve járási hivatalhoz kerülésével harmadával csökkent a hivatal létszáma, a kisebb önkormányzati apparátus hatékonyabban tudja ellétni az itt maradt feladatokat, amelyek kiegészülnek a januártól fenntartásba átvett múzeumok működtetésével.

A megyei önkormányzattól átvett múzeumok, kiegészülve a felújított Tűztoronnyal, a továbbiakban hatékonyan hozzájárulnak a turisztikai vonzerő növeléséhez - jelentette ki Abdai Géza.

A bemutatott költségvetést a bizottsági, és esetleges módosító javaslatok megtárgyalása után, várhatóan a február 28-ai rendes közgyűlésen fogadhatja el a képviselő testület.

Címkék: helyi, politika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.