Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Június 28. 05:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI

Hét és fél év börtönbüntetésre ítélték a Szentendrei úti, kettős halált okozó, ittas gázolót

Hét és fél év börtönbüntetésre ítélték a Szentendrei úti, kettős halált okozó, ittas gázolót

Hét és fél év börtönbüntetésre ítélte a bíróság szerdán, első fokon azt a férfit, aki tavaly márciusban ittasan okozott halálos balesetet a fővárosi Szentendrei úton - írták hírportálok.

A férfi a vád szerint tavaly márciusban a kocsijával nagy sebességgel, ittasan belerohant az előtte álló autóba a fővárosi Szentendrei úton, emiatt a másik járműben ketten meghaltak. A baleset egyik áldozata Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakos volt.

Az ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntettével vádolta meg a férfit.

Az Index.hu beszámolója szerint a hét és fél év fegyházbüntetés kiszabása mellett a férfit örökre eltiltották a vezetéstől. Beleszámít a büntetésbe az az időszak is, amit eddig előzetes letartóztatásban töltött.

A hírportál beszámolója szerint a szerdai tárgyaláson a bíróság négy szakértőt hallgatott meg. A két műszaki szakértő szerint azért nem nyíltak ki a légzsákok a fiatalok kocsijában, mert a hátulról érkező ütközést a frontlégzsákok nem észlelték, az oldallégzsákokat működtető elektronikai kábelek pedig elszakadtak az első ütközésben.

A meghallgatott orvosszakérők azt mondták, Janza Richárd esetében a tüdőzúzódás, a máj- és léprepedés mellett a nyaki gerincvelő is roncsolódott, ami már önmagában halálos volt. A mellette ülő fiú számára az első ütközés még nem, de a második már halálos volt, mert hatalmas erővel, oldalról csapódtak neki a betonoszlopnak.

A 24.hu azt írta, perbeszédében az ügyész kiemelte, hogy az útszakaszon maximum óránkénti 70 kilométer volt a megengedett sebesség, a vádlott azonban az esős idő és a csúszós útviszonyok ellenére is több mint dupla ennyivel ment, ráadásul ittasan.

A határozat szerint a balesetet okozó férfi feltételesen csak a büntetés kétharmadának a letöltése után bocsátható szabadon.

Szerdán a vádlottat halált okozó ittas járművezetésben találták bűnösnek. Hogy milyen mértékben volt ittas, abban a bíróság nem foglalt állást.

Kovács József bíró az ítélet indoklásakor azt mondta, súlyosbító körülmény volt, hogy a vádlott ittasan vezetett és a balesetben ketten is meghaltak. Enyhítő körülménynek tekintették, hogy a vádlott bocsánatot kért és vállalta a felelősséget - írta az Index.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni