Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 08. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hétmilliárd euró ment el hiába

Hétmilliárd euró ment el hiába

Közel 7 milliárd eurót vesztegetett el az Európai Unió a tavalyi költségvetésből - ezt állapította meg az EU Számvevőszéke. A legtöbb nem a megfelelő célra elköltött pénz a vidékfejlesztésben és környezetvédelemben 'folyt el'.

A tavalyi költségvetés átvilágítása kimutatta, hogy az egy évvel korábbihoz képest is több költségvetési - tehát adófizetői - pénzt költöttek el 'hibásan' az Európai Unióban.

Sorozatban 19. éve fordul elő, hogy rendellenességeket találnak az Európai Unió költségvetésében - mondta Vitor Caldeira az Európai Számvevőszék elnöke. Az Európai Parlamentben felszólalva elmondta, hogy a hibaarány a 2011-es 3.9 százalékról 4.8 százalékra emelkedett, továbbá, hogy három éve folyamatosan növekszik a hibák aránya. Mindez azt jelenti, hogy a 138 milliárd eurós büdzséből közel 7 milliárdot hibásan utaltak ki. A legtöbb pénzügyi hiba a vidékfejlesztési, környezetvédelmi és halászati kiadások terén fordul el, ezeket követi a regionális és energiapolitika és a közlekedés - mondta. Az auditorok szerint a hibák több, mint felét a nemzeti hatóságok kiszűrhették volna.'Nem mindig a szereplők a hibásak, néha rossz forgatókönyvet kapnak' - tette hozzá.

A brit euroszkeptikus lapok - például a Daily Telegraph és a Daily Mail azonnal ráharaptak a témára és azt az EU-pazarlás újabb példájaként hozták fel. A számvevőszék szóvivője viszont arról beszélt: jóváhagyták a költségvetést, mert 'anyagi értelemben a számlák fair módon tükrözik az EU bevételeit és kiadásait' és az nem tartalmaz 'komoly hibákat'.

Az Európai Számvevőszék példaként hozta fel a rosszul elköltött pénzekre azokat a programokat, amikor elmulasztották a közbeszerzési pályáztatást, például, amikor úgy kap egy cég autópálya építésére megrendelést, hogy nem adnak lehetőséget arra, hogy mások olcsóbb költségvetés mellett valósítsák meg a projektet vagy amikor egy gazda legelőnek jelenti be erdejét és így nagyobb támogatást kap.

Marta Andreasen brit konzervatív európai parlamenti képviselő, az EU egyik volt főkönyvelője viszont azt mondta: a Számvevőszéknek a 'csalás és visszaélés' szavakat kellene használnia a költségvetés leírásakor.'Amikor nem követik a közbeszerzési szabályokat és nem szerzik vissza a pénzt a jogtalan kifizetések után, akkor azt az én országomban csalásnak hívják' - mondta.

Az EU Számvevőszék azzal próbált válaszolni a bírálóknak, hogy közölte: 2014-ben új módszerekkel próbálják majd elkerülni a költségvetési hibákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése