Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Június 17. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: Pro Kultúra

Hétvégén tündérhely lesz Sopron

Hétvégén tündérhely lesz Sopron

Már fényesítik a szárnyaikat a soproni tündérek!

Tündérország az a hely, ahol még a kavics is aranyból van, a lányok hajáról nem is beszélve. Ahol minden megtörténhet. Ahol kedvesek a manók, gyógyítanak a kígyók és még a sárkánytól sem kell félni. Magyarországon rengeteg tündér hely van, Tihany például a balatoni tündérek fővárosa, a Szigetközben is sokan élnek, a nyugati végeken pedig a legtöbben Sopronba költöztek.

Június 22-én, a VI. Soproni Tündérfesztiválon pedig megmutatják magukat a nagyvilágnak!Magyarországon a tündérmitológia legalább olyan erős, mint az Íreknél.

- Számtalan monda, mese szól róluk – kezdi a történetet Farkas Anikó, szervező tündér, a fesztivál kitalálója. „Sopronban nagy hagyománya van az Ünnepi Hetek rendezvénysorozatnak. Mivel a fesztivál Szent Ivánt is magában foglalja, adta magát az ötlet, hogy létrehozzunk egy, a tündérmitológiára épülő programot”.
A Tündérfesztivál célja a környezeti- és közösségi nevelés, valamint a közösségteremtés is. „A gyerekekért mindent megtesznek az emberek.” –mondja Farkas Anikó. A program körül nagy társadalmi összefogás alakult ki. A rengeteg önkéntes mellett vannak olyanok is, akik nagyobb felajánlásokkal akarják még szebbé tenni a gyerekek programját. Egy cég például családi sétarepülést ajánlott fel a viseletverseny fődíjasainak, kaptak édességeket és élelmiszereket a szervezők, de van olyan magánember is, aki 100 ezer forintot adott tündér- és manóruhák készítésére.Hiszen a tündér- és manóviselet nagyon fontos. A gyerekek így sokkal könnyebben át tudnak szellemülni, egy napra igazi tündérnek és manónak érzik magukat.

Az a szervezőket is meglepte, hogy a soproniak már az első perctől fogva nyitottak voltak a kezdeményezésre. Már az első fesztiválon is több száz jelmezes vonult fel. Azóta visszatérő műsorelem az úgynevezett Viseletverseny: Bíbor királynő és Jácint király előtt vonulnak fel a gyerekek, családok és sokadalmak a tündér és manó ruháikban. Olyan sokan beöltöznek már, hogy legalább 1,5 óráig tart a verseny.

„Nagyon örülünk, hogy vannak úttörő családok, akik már az első perctől fogva beöltöztek. Nemcsak a gyerekek és az anyukák, hanem az apukák is. Az egyik legszebb kép szerintem, amikor manó apuka nyakában ülő a manó kisfia.” – mondja a szervező, aki tündérként szokott részt venni a fesztiválon annak ellenére is, hogy a tündércsaládfa kutatásnál kiderült, manó ősökkel is bír.
Ahogy a családi és vallási ünnepeknél, úgy a Tündérfesztiválnál is nagyon fontos a ráhangolódás. Sokan már közvetlenül a fesztivál után kitalálják és megtervezik, hogy minek öltöznek jövőre. A program egyébként már egy héttel korábban (idén június 14-én délután négykor) tündér- és manóvonulással kezdődött. Sopron utcáit végigjárták a tündérek és manók, ember barátaik pedig kiállnak a boltok, házak elé, várják őket, tapsolnak nekik.

A fesztivál napján (idén június 22-én) pedig délelőtt 10-től egészen éjfélig kínálnak programot a családoknak a szervezők. Tündérhellyé változik a soproni Erzsébet kert és a GYIK udvara.
De hogy miért jó érzés felnőttként részt venni a Tündérfesztiválon, talán a legszemléletesebben egy önkéntes fogalmazta meg: „Mikor este, éjjel az ember (aki egész nap tündér vagy manó volt) hazaér és leroskad az ágyra, jól esik az az érzés, hogy ma is tettem valami jót. Megvannak azok a mosolyok az emlékeimben, amiket napközben gyűjtöttem össze a gyerekektől, szülőktől és a többi segítőtől.” Ezek a mosolyok pedig felbecsülhetetlen értékűek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 17:43, hétfő | Helyi

Dr. Farkas Ciprián: pénteken már a megújult piacon vásárolhatnak a soproniak

A soproniak által régóta várt fejlesztésnek köszönhetően minőségi környezet várja a vásárlókat és az árusokat a megújult vásárcsarnokban, ami pénteken nyitja meg kapuit.

2024. Május 10. 19:28, péntek | Helyi

Megnyílt az Üvegeseszter 25 kiállítás Sopronban

Az Üvegeseszter 25 című kiállításon az üvegfestészet és az ólomüvegezés művészetébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők a SopronFest keretein belül.

2024. Május 06. 18:43, hétfő | Helyi

Elkészült az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út

Befejeződött az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út építése. Az új szakaszt és a kapcsolódó létesítményeket átadták a forgalomnak.

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.