Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Május 09. 13:03, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Hétvégétől kapható a magyar szabadföldi szamóca

Hétvégétől kapható a magyar szabadföldi szamóca

Kisebb mennyiségben már hétvégén megjelenik a piacokon a magyar szabadföldi szamóca, amely kinézetben és ízben is eltér az importtól - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel.

A NAK közleménye szerint a rekord meleg áprilisi tavasz felgyorsította a növények növekedését, emiatt idén kevésbé lesz érezhető a különbség a szabadföldi valamint a fóliás szamóca betakarítási ideje között. Míg a magyar szabadföldi szamóca jellemzően május közepétől kerül piacra, addig a hajtatott növényházi, fóliás hazai szamócával már egy hónappal korábban is lehetett találkozni.

Közölték: a magyarországi ültetvények megfelelő állapotban vannak, továbbá a jövőbeni jégkárok mértékét - az agrárkamara által kiépített és május elején üzembe helyezett - országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer már csökkenti.

Kiemelték, hogy a friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált árutól, állaga nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek, de a különbség az ízben is megjelenik.

Magyarországon mintegy 800 hektáros területen - a termelési adatok szerint - évente az időjárási viszonyok miatt változóan 8-10 ezer tonna szabadföldi szamóca terem. A főbb termőterületek Pest, Bács-Kiskun, Heves, Somogy valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein találhatóak. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliasátras hajtatás.

Címkék: szamóca

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.