Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Szeptember 13. 15:59, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - MTI Fotó: Kovács Tamás

Hivatalosan átadták a ferihegyi repülőtér új utasforgalmi épületét

Hivatalosan átadták a ferihegyi repülőtér új utasforgalmi épületét

Hivatalosan átadták csütörtökön a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új utasforgalmi épületet, a 2B terminálhoz csatlakozó új utasmólót.

A mintegy 10 ezer négyzetméteres új épület egyszerre három szélestörzsű és négy keskenytörzsű gépet tud kiszolgálni, a gépeket utashídon, buszon és gyalog is meg lehet közelíteni. A beruházás része a BUD 2020 fejlesztési tervnek, az új épület mintegy 7,8 milliárd forintba került.

Az utasok már augusztus elején birtokba vehették a mólót. A csütörtöki ünnepélyes átadáson Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy negyedik éve kétszámjegyű utasforgalom-bővülést tapasztalnak, idén év végére új rekord várható, 15 millió utasra számítanak. Minden eddiginél több hosszútávú járat indul most Budapestről, ezért szükség volt egy új utasforgalmi épületre.

Hozzátette: Torontóba, New Yorkba, Chicagóba és Philadelphiába, Pekingbe, Dubajba és Dohába is szélestörzsű gépekkel járnak a légitársaságok.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkára azt mondta, a repülőtér fejlesztése a turizmus és a gazdasági kapcsolatok miatt is kiemelten fontos. Felidézte, hogy tavaly 29,5 millió vendégéjszakát regisztráltak Magyarországon, ebből 14,9 milliót külföldiek töltöttek el. Tavaly a Nemzeti Befektetési Ügynökség 96 nemzetközi beruházást hozott Magyarországra 3,5 milliárd euró értékben, idén pedig eddig 2 milliárd eurónyi beruházás érkezett az országba.

Az új utasmóló egyelőre korlátozottan kezel utasokat, a belépő oldalon az útlevélellenőrző pontokat a következő napokban adják át, és folyamatban van a keskenytörzsű gépeket kiszolgáló utashidak telepítése is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.