Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Március 19. 12:39, csütörtök | PR

Hogyan kezelik a fogakat terhesség alatt?

Hogyan kezelik a fogakat terhesség alatt?

A várandósságot nem véletlenül nevezik másállapotnak, hiszen óriási változások mennek végbe a kismama testében. Nincs ez másként a szájban sem, hiszen számos átalakulás veszi kezdetét -

-ami miatt kiemelt figyelmet igényel a szájhigiénia.

Időben fel kell készülni

Már a babatervezés időszakában érdemes alaposan utánanézni annak, hogy hogyan is kell ápolni a fogainkat majd ebben a különleges helyzetben. Számos más fontos teendő is akad, de azok között sem szabad elfeledkezni a fogaink épségéről. Korábban azt tartották, hogy a kismama minden terhességkor elveszít egy fogat (legalább), mert az állapota során a pici elvonja a kalciumot a fogakból, így pedig károsodik a rágószerv. Ezt ma már megcáfolták, de arra mindenképp kiemelt figyelmet kell fordítani, hogy megfelelően, a kialakult helyzethez alkalmazkodva ápoljuk a fogainkat.

Első és legfontosabb, hogy rendszeresen, azaz minden trimeszterben vegyünk részt fogászati szűrésen. Ez nem csak ezért fontos, mert állandó kontroll alatt tartja a fogaink egészségét, de segít kiszűrni a korai megbetegedéseket is. Ha pedig egy problémát időben felfedeznek, akkor azt sokkal könnyebb és gyorsabb kezelni, mint később, a nagyobb elváltozásokat.

Milyen veszélyekkel jár a várandósság a fogainkra nézve?

A terhességi ínygyulladás az elsők között szerepel a listán, amik veszélyesek a fogakra nézve. Ez annak köszönhető, hogy a várandósság alatt termelődik egy bizonyos hormon, aminek hatására az íny meggyengül, ami pedig az ínygyulladás kialakulásához vezethet. Később ezt könnyen az aktuális fog elvesztése követheti, mivel a laza íny a legjobb táptalaj a káros baktériumoknak. Pont ennek az elkerülése érdekében mindenképp érdemes minden trimeszterben elmenni egy fogászati állapotfelmérésre.

Egy ilyen állapotfelmérés igen egyszerű, hiszen egy vizsgálatból áll, továbbá életmódbeli és szájhigiéniás tanácsokat is adnak. Ma már a modern technikának hála, az esetlegesen szükséges kezelések fájdalommentesek, és semmilyen káros hatással nincsenek a magzatra. Ezzel szemben, ha egy állandó gyulladás van a szervezetben, az kedvezőtlenül hathat a terhességre.

Mikor, mit érdemes végeztetni?

A legjobb, ha minden góc felkutatása még a várandósság előtt lezajlik, mert ebben az időszakban még sokkal több kezelést lehet alkalmazni, mint például foghúzás, fogtömés és egyéb eljárások. Terhesség alatt inkább csak a fogkő eltávolítása az, ami ajánlott, hiszen ez segít megelőzni az ínygyulladást, ezáltal pedig a fogak elvesztését.

Ha pedig terhesség alatt következik be valami, ami ellátást kíván, akkor arra a második trimeszter a legalkalmasabb!

Ne hagyd az utolsó pillanatra az állapotfelmérést! Készülj fel igazán a terhességre!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat