Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 24. 12:58, szerda | Sport
Forrás: MTI

Hosszú Katinka jelölt az év úszója díjra a FINA-nál

Hosszú Katinka jelölt az év úszója díjra a FINA-nál

Hosszú Katinkát jelölték az év úszója díjra a vizes sportolókat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA).

A FINA Aquatics World Magazine legfrissebb száma közzétette a FINA év sportolói választásra jelölt sportolók listáját. A női úszók hat kiválasztottja között - akárcsak tavaly - ott található Hosszú is. A győzteseket első ízben egy, az Oscar-díjátadók külsőségeit idéző gála keretében jelentik be, a decemberi dohai rövidpályás úszó vb előtt.
A vizes sportágakban nemenként hat-hat jelölt szerepel a szavazólapon, amelyet mind a 204 tagszövetség, valamint a FINA-ban pozíciót betöltő sportdiplomata megkap október elején.
Hosszú riválisai között van a tavalyi győztes, az amerikai Katie Ledecky, aki újfent borzasztó erős szezont produkált, a nagymedencében megdöntötte a 400, a 800 és az 1500 méter gyors világrekordját, utóbbit kétszer is, és remekelt azon a viadalon (két egyéni és két váltóarany), amelyet a berlini Európa-bajnoksággal egy időben tartottak a Csendes-óceániai térség országainak.
A magyar úszó eredménysora is tekintélyes. A hat Eb-érem (közte három arany, mind egyéni számban), illetve az azt követően megdöntött öt rövidpályás világrekord szintén jó ajánlólevél a voksoláson.
"Nagy megtiszteltetés ez számomra, de természetesen ez csak afféle ráadás, a legfontosabb az, hogy a medencében érjek el jó eredményeket" - kommentálta a jelölést Hosszú Katinka.
Kettőjük párviadalba beleszólhat a berlini Eb másik két éremhalmozója, a svéd Sarah Sjöström, illetve a spanyol Mireia Belmonte, a Pan Pacificen és a Nemzetközösségi Játékokon egyaránt lenyűgözően teljesített, a női 50 és 100 méter gyors világranglistáját vezető ausztrál Cate Campbell, valamint az elsősorban az amerikai bajnokságon remeklő, utána kisebb sérüléssel bajlódó Missy Franklin is.
A férfiaknál a két négyszeres Európa-bajnok, a francia Florent Manaudou, valamint az év eddigi egyetlen nagymedencés egyéni világrekordját elérő brit Adam Peaty mellett az amerikai Tyler Clary, a japán Koszuke Hagino, a dél-afrikai Chad Le Clos és az ausztrál Cameron McEvoy került fel a listára.
Az már kedden kiderült, hogy a vízilabdázóknál három magyart jelöltek az év játékosa címre. A férfiaknál az új idényben már a Szolnokot erősítő Varga fivérek, Dániel és a tavalyi győztes Dénes is ott vannak a hat lehetséges befutó között, a féltucat női jelölt sorában pedig az Olaszország után pályafutását a rövidesen rajtoló honi bajnokságban Újpesten folytató Keszthelyi Ritának a neve is fellelhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.