Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. December 11. 06:47, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hoz-e megkönnyebbülést a devizahiteleseknek a svájci jegybank kamatdöntése?

Hoz-e megkönnyebbülést a devizahiteleseknek a svájci jegybank kamatdöntése?

Jövő héten tartja kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és a svájci jegybank is. A Fed esetében a piac többsége egyelőre nem számít újabb mennyiségi lazító eszközök bevetésére.

Bár a döntéshozók nyitva hagyták az utat az újabb intézkedések előtt, az elmúlt időszakban megjelent makrogazdasági adatok nem mutattak számottevő gyengülést a gazdasági aktivitásban, a következő hivatalos előrejelzések pedig csak jövő hónapban aktuálisak, így a Fed kivárhat. Érdekes lehet azonban, hogy születik-e döntés az új kommunikációs stratégiáról - írják a CIB Bank elemzői. Az elképzelések szerint a jelenlegi előrejelzések helyett a Fed a jövőben egyértelműen jelezné a piacoknak, hogy milyen szinten szeretné látni az inflációt, a munkanélküliségi rátát, előrejelzést adna a Fed mérlegére és az alapkamat-pályára vonatkozóan is.

Az svájci jegybank esetében a fő kérdés, hogy bejelentenek-e új intézkedéseket a frank gyengítése érdekében. Ezzel kapcsolatban megosztott a piac, bár az utóbbi időszakban megjelent makrogazdasági adatokat követően érezhetően erősödik az alpesi jegybankra nehezedő nyomás: a legutóbbi makrogazdasági adatok a gazdasági aktivitás érezhető gyengülését mutatták, a legfrissebb fogyasztói árindex pedig a deflációs kockázatok erősödését jelezte. A jegybanki vezetők az elmúlt időszakban is többször jelezték, hogy túlértékeltnek tartják devizájukat és készek újabb eszközöket is bevetni a frank gyengítése érdekében, amennyiben a makrogazdasági folyamatok azt szükségessé teszik. Jelenleg annak látszik nagyobb esélye, hogy az SNB kivár, és munícióját arra az esetre tartogatja, ha az európai adósságválság tovább mélyülne. A kormány tagjai jelezték, hogy készülnek erre a lehetőségre, és fontolgatják tőkekorlátozások, vagy negatív kamatok bevezetését, amennyiben a helyzet rosszabbodása esetén komolyabb tőkebeáramlás indulna.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő