Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. November 30. 12:00, hétfő | Helyi

„Hozz ki többet kevesebből!” - Hulladékcsökkentési Hét a Benedek Elek Karon, a Lewinszky Anna és az Aranykapu Óvodákban

„Hozz ki többet kevesebből!” - Hulladékcsökkentési Hét a Benedek Elek Karon, a Lewinszky Anna és az Aranykapu Óvodákban

Az évente november utolsó hetében meghirdetett Nemzetközi Hulladékcsökkentési Hét programjához kapcsolódott rendezvénysorozatával a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara.

A legkisebbeknek és szüleiknek a Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda és az Aranykapu Óvoda biztosított izgalmas programokat.

A Benedek Elek Karon a program fő szervezője, Dr. Hartl Éva a Neveléstudományi és Pszichológiai Intézet egyetemi docense és kollégái, Dr. Molnár Katalin egyetemi docens és Kollarics Tímea tanársegéd különleges programokkal várták idén 2015. november 23-26 között a hallgatókat és a téma iránt érdeklődőket.
A programsorozatot hétfőn reggel Éder Andrea, az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft. Kommunikációs és Ügyfélkapcsolati Vezetője nyitotta, a „Bölcsőtől bölcsőig” című előadásában rávilágított a hulladék és a szemét fogalma közötti különbségre. A hallgatóság megismerte a szelektív hulladékgyűjtés előnyeit és módját, és képet kapott az STKH munkájáról.
Hétfőn, szerdán és csütörtökön is a „Minden jó újra valamire …” kézműves programok keretében a résztvevők a saját kreativitásukon keresztül tapasztalhatták meg az újrafelhasználás lehetőségeit és élményét a játékban. Kipróbálhatták, hogy miként lehet például az üres italos fémdobozból az óvodában is felhasználható jó játékot készíteni.
A „Mire jó a hulladék textilanyag? Ékszergyártás –ügyeskedj!” programokon a csavarás, fonás technikájával egyszerűen elkészíthető nyakláncok, karkötők készültek a sokhelyütt csak hulladékként kezelt különféle színű és típusú anyagmaradékokból.
Napjainkban sajnos nem sok ember tudja még elképzelni, hogy a kávékapszula másra is jó, mint pihentető időtöltésként kávét készíteni a tartalmából. Ezt cáfolta meg a szerda délelőtt szervezett „Angyalok, csengők kávékapszulából – hulladékcsökkentés, újrahasznosítás és adventi készülődés = 3:1” program, melynek során kávékapszulákból angyalkát, csengőt, hóembert készítettek az érdeklődők: a kis alumínium dobozok új életre keltek a fúrás, lapítás, ragasztás és díszítés által.
A programsorozat november 26-án, csütörtökön délután a "Hulladék...csökkentés...klímaváltozás" című előadással zárult, ahol tényeket és összefüggéseket hallhattak a résztvevők a hulladékok és a klímaváltozás problémakörével kapcsolatban. Az előadás megoldási lehetőségek felvázolásával és jó példákkal ösztönözte a hallgatókat a tenni akarásra.
„Tehetsz róla - Tegyél érte” címmel került bemutatásra a kar aulájában egy hulladékcsökkentést sürgető és aktív tevékenységre buzdító képösszeállítás. A diasor folyamatos vetítésének is az volt a szerepe, hogy felhívja a látogatók, dolgozók, és a hallgatók a figyelmét a hulladékcsökkentés szükségességére, elrettentő példákat bemutatva és megoldásokat, lehetőségeket felkínálva a fenntartható életmód elősegítése érdekében.
A NYME Benedek Elek Pedagógiai Karon sikeresen lezajlott szemléletformáló, környezettudatosságra nevelő Hulladékcsökkentési Hét programjain összesen 150 hallgató vett részt.

Nem kisebb sikerrel zárultak a programok a Lewinszky Anna Gyakorló Óvodában és az Aranykapu Óvodában, ahol a legkisebbeknek és szüleiknek szervezett programokkal hívták fel a környezettudatosság fontosságára a figyelmet. Kozák Tamásné, az intézmények vezetője vallja, hogy a környezettudatosságra való nevelést érdemes már kiskorban elkezdeni a gyermekeknél, hiszen hosszú távon így tudatos, a közvetlen és tágabb környezetükre is érzékeny, cselekvő felnőttek válhatnak a gyermekekből.
Hétfőn az óvoda nagycsoportosai a Zöld Állomásra látogattak, ahol a gyerekek hasznos tudással gazdagodtak a szelektív hulladékgyűjtéssel és az újrahasznosítással kapcsolatban. A gyerekek egész héten újrahasznosított játékokat készítettek, és idén is megrendezésre került a tavaly már nagy sikert aratott „Üres tányérok” versenye: a hét végére kiderült, melyik csoport gyermekei pazarolták a legkevesebb ételt.
A gyermekeknek kedden egy méhészbemutatót tartottak, szerdán pedig egy közös udvarrendezésen vehettek részt a csoportok tagjai, akik a dadusokkal közösen gyűjtötték össze a leveleket a komposztálóba.
„A programok alatt nem feledkeztünk meg a szülők bevonásáról sem” – mondja Kozák Tamásné. „Az óvoda főbejáratával szemben lévő Zöld falon a szülői hirdetéseknek biztosítottunk helyet ingyen elvihető, cserélhető vagy kölcsönadható témákban. Az akció lényege annak felismerése volt, hogy új vásárlás nélkül is többször felhasználható egy-egy tárgy, azaz ugyanabból az anyagmennyiségből többet is ki tudunk hozni. A programok alatt arra kértük a gyerekeket, hogy otthon meséljék el szüleiknek, miket tanultak az újrafelhasználás fontosságáról, és ugyanezt fordítva is kértük: ha otthon is kipróbálják az óvodában tanultakat, meséljék el azt az oviban a csoportjukban.”
A programok mind a szülők, mind a gyermekek körében nagy sikert arattak, a Hulldékcsökkentési Héthez egészen biztosan csatlakozni fognak jövőre is az óvodák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 17:43, hétfő | Helyi

Dr. Farkas Ciprián: pénteken már a megújult piacon vásárolhatnak a soproniak

A soproniak által régóta várt fejlesztésnek köszönhetően minőségi környezet várja a vásárlókat és az árusokat a megújult vásárcsarnokban, ami pénteken nyitja meg kapuit.

2024. Május 10. 19:28, péntek | Helyi

Megnyílt az Üvegeseszter 25 kiállítás Sopronban

Az Üvegeseszter 25 című kiállításon az üvegfestészet és az ólomüvegezés művészetébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők a SopronFest keretein belül.

2024. Május 06. 18:43, hétfő | Helyi

Elkészült az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út

Befejeződött az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út építése. Az új szakaszt és a kapcsolódó létesítményeket átadták a forgalomnak.

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.