Városlista
2021. november 29, hétfő - Taksony

Hírek

2016. Január 21. 15:45, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - Horvát belügyminiszter: az osztrák szigorítás ellentétes a nemzetközi szerződésekkel

Illegális bevándorlás - Horvát belügyminiszter: az osztrák szigorítás ellentétes a nemzetközi szerződésekkel

Az osztrák szigorítás, miszerint csak azokat a migránsokat engedik be, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, ellentétes a nemzetközi szerződésekkel - jelentette ki Ranko Ostojic leköszönő horvát belügyminiszter

Hozzátette: ennek ellenére Horvátország alkalmazkodik az osztrák intézkedéshez, és csak azokat a Közel-Keletről érkező bevándorlókat engedi be az országba, akik az említett országokban akarnak menedékjogot kérni.
A belügyminiszter kifejtette: azonkívül, hogy a migránsokat továbbra is nyilvántartásba veszik, és beírják a nevüket, nemzetiségüket az adatbázisba, egy nyilatkozatot is aláíratnak velük, amelyben közlik, hogy melyik országban akarnak menedékjogot kérni. Ostojic ugyanakkor úgy véli, hogy ezt a kérdést fel sem lehetne tenni migránsoknak a jogszabályok szerint.
A miniszter szerint nincs mód arra sem, hogy a bemondott adatok hitelességét ellenőrizni tudják a hatóságok.
Pénteken várhatóan megalakul az új horvát kormány, és a belügyminiszteri posztot a bejelentések szerint Vlaho Orepic, a Híd jelöltje veszi át, így Ostojic most tartott utoljára sajtótájékoztatót migrációs ügyben.
Politikai szakértők úgy vélik, hogy a költségvetés tervezett konszolidációján túl az új kormány második legfontosabb feladata a migrációs válság kezelése lesz, hiszen a válság szerintük tavaszra még inkább súlyosbodhat.
A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban valamivel több mint 600 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szerda és csütörtök reggel 9 óra között 916 közel-keleti bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 29. 15:07, hétfő | Külföld

A Frontex egy repülőgéppel fogja segíteni a határvédelmet a La Manche-csatornánál

Az unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex december 1-től egy repülőgéppel segíti az illegális bevándorlókat Nagy-Britannia felé irányító embercsempészek elleni küzdelmet a La Manche-csatorna európai partjainál

2021. November 29. 11:01, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 261,4 millió, a halálos áldozatoké 5,199 millió a világon

A világon 261 495 713 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 199 585 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

2021. November 29. 09:42, hétfő | Külföld

Csökkent a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában

Enyhén csökkent az új koronavírussal fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma az elmúlt egy héten Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

2021. November 29. 08:00, hétfő | Külföld

Több utasnál mutatták ki az omikron variánst a Dél-Afrikából Hollandiába érkezett járaton

A holland közegészségügyi intézet (RIVM) jelentése szerint 13 fertőzöttnél mutatták ki az új koronavírus omikron variánsát a Dél-Afrikából pénteken Amszterdamba érkezett repülőgép utasai közül