Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Január 21. 15:45, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - Horvát belügyminiszter: az osztrák szigorítás ellentétes a nemzetközi szerződésekkel

Illegális bevándorlás - Horvát belügyminiszter: az osztrák szigorítás ellentétes a nemzetközi szerződésekkel

Az osztrák szigorítás, miszerint csak azokat a migránsokat engedik be, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, ellentétes a nemzetközi szerződésekkel - jelentette ki Ranko Ostojic leköszönő horvát belügyminiszter

Hozzátette: ennek ellenére Horvátország alkalmazkodik az osztrák intézkedéshez, és csak azokat a Közel-Keletről érkező bevándorlókat engedi be az országba, akik az említett országokban akarnak menedékjogot kérni.
A belügyminiszter kifejtette: azonkívül, hogy a migránsokat továbbra is nyilvántartásba veszik, és beírják a nevüket, nemzetiségüket az adatbázisba, egy nyilatkozatot is aláíratnak velük, amelyben közlik, hogy melyik országban akarnak menedékjogot kérni. Ostojic ugyanakkor úgy véli, hogy ezt a kérdést fel sem lehetne tenni migránsoknak a jogszabályok szerint.
A miniszter szerint nincs mód arra sem, hogy a bemondott adatok hitelességét ellenőrizni tudják a hatóságok.
Pénteken várhatóan megalakul az új horvát kormány, és a belügyminiszteri posztot a bejelentések szerint Vlaho Orepic, a Híd jelöltje veszi át, így Ostojic most tartott utoljára sajtótájékoztatót migrációs ügyben.
Politikai szakértők úgy vélik, hogy a költségvetés tervezett konszolidációján túl az új kormány második legfontosabb feladata a migrációs válság kezelése lesz, hiszen a válság szerintük tavaszra még inkább súlyosbodhat.
A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban valamivel több mint 600 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szerda és csütörtök reggel 9 óra között 916 közel-keleti bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt