Városlista
2024. február 23, péntek - Alfréd

Hírek

2016. Január 21. 15:45, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - Horvát belügyminiszter: az osztrák szigorítás ellentétes a nemzetközi szerződésekkel

Illegális bevándorlás - Horvát belügyminiszter: az osztrák szigorítás ellentétes a nemzetközi szerződésekkel

Az osztrák szigorítás, miszerint csak azokat a migránsokat engedik be, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, ellentétes a nemzetközi szerződésekkel - jelentette ki Ranko Ostojic leköszönő horvát belügyminiszter

Hozzátette: ennek ellenére Horvátország alkalmazkodik az osztrák intézkedéshez, és csak azokat a Közel-Keletről érkező bevándorlókat engedi be az országba, akik az említett országokban akarnak menedékjogot kérni.
A belügyminiszter kifejtette: azonkívül, hogy a migránsokat továbbra is nyilvántartásba veszik, és beírják a nevüket, nemzetiségüket az adatbázisba, egy nyilatkozatot is aláíratnak velük, amelyben közlik, hogy melyik országban akarnak menedékjogot kérni. Ostojic ugyanakkor úgy véli, hogy ezt a kérdést fel sem lehetne tenni migránsoknak a jogszabályok szerint.
A miniszter szerint nincs mód arra sem, hogy a bemondott adatok hitelességét ellenőrizni tudják a hatóságok.
Pénteken várhatóan megalakul az új horvát kormány, és a belügyminiszteri posztot a bejelentések szerint Vlaho Orepic, a Híd jelöltje veszi át, így Ostojic most tartott utoljára sajtótájékoztatót migrációs ügyben.
Politikai szakértők úgy vélik, hogy a költségvetés tervezett konszolidációján túl az új kormány második legfontosabb feladata a migrációs válság kezelése lesz, hiszen a válság szerintük tavaszra még inkább súlyosbodhat.
A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban valamivel több mint 600 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szerda és csütörtök reggel 9 óra között 916 közel-keleti bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -

2024. Február 21. 08:30, szerda | Külföld

Putyin: teljesen orosz ellenőrzés alá került a Dnyeper bal partja Herszonban

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott

2024. Február 21. 06:00, szerda | Külföld

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

2024. Február 16. 14:30, péntek | Külföld

Meghalt a börtönben Putyin politikai ellenfele, Alekszej Navalnij

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN).