Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Július 23. 11:00, csütörtök | Bulvár
Forrás: MTI - fotó: space.com

Ilyen másfélmillió kilométerről a Föld

Ilyen másfélmillió kilométerről a Föld

Másfélmillió kilométeres távolságból készített káprázatos felvételeket a Földről az űridőjárást és a naptevékenységet vizsgáló amerikai DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) űrszonda.

Az űreszköz a NASA, az amerikai légierők, valamint az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) közös projektjeként ez év februárjában startolt a floridai Cape Canaveralról. Júniusban állt "szolgálatba" a kijelölt "poszton", a Nap-Föld rendszer L1 jelű Lagrange-féle ponton. Ezen a gravitációs szempontból stabil helyen, a Napot és a Földet összekötő egyenesben, körülbelül másfélmillió kilométer távolságból állandóan "szemmel tudja tartani" a Napot, megfigyelni az onnan érkező töltött részecskék áradatát (napszelet), miközben bolygónkkal is állandó kapcsolatban áll - olvasható a Space.com hírportálon.

A DSCOVR megfigyeléseinek köszönhetően pontosabban lehet megjósolni a geomágneses viharokat, amelyek zavarokat okozhatnak az energiaellátásban, a rádióösszeköttetésben és egyéb földi rendszerek működésében.

Az űrszondát azonban a bolygónk kutatására alkalmas eszközökkel is felszerelték. Ezek egyike a Föld-figyelő polikromatikus kamera, az EPIC, amely a közeli infravöröstől az ultraibolyáig a legkülönfélébb hullámhosszokon készít felvételeket.

A DSCOVR tíz felvételt küldött, amelyek minősége, mint a NASA Goddard Űrkutatási Központjának közleménye kiemelte, messze felülmúlta a várakozásokat. A képeken világosan látszódnak a sivatagok homoképítményei, a folyórendszerek és a felhők bonyolult mintázatai. "Óriási adathalmazt kaptunk" - hangsúlyozzák a NASA szakemberei.

Az EPIC-kamera segítségével a kutatók mérik az ózonpajzs vastagságát a Föld körül, vizsgálják a por és a vulkanikus hamu eloszlását a légkörben, de a felvételek alkalmazhatók egyebek között termésbecslésre is.

"Már a legelső DSCOVR-felvételek is demonstrálják az űrből végzett megfigyelések fontosságát, amelyeknek köszönhetően nemcsak a földi történéseket figyelhetjük meg, hanem megérthetjük, hogy milyen kölcsönhatásban van bolygónk a kozmikus szomszédságával" - hangsúlyozta Charles Bolden, a NASA igazgatója.

Címkék: űr, föld

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.