Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 29. 12:21, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitányság

Improvizáló elkövetők, kicsalt tízezrek…

Improvizáló elkövetők, kicsalt tízezrek…

Ismét felbukkant a jól bevált „telefonos” módszer, mikor ismeretlen, unokának kiadva magát csal ki nyugdíjasoktól pénzt.

Főként az időseket célozták meg azok az ismeretlen elkövetők, akik telefonon, bajba jutott unokának, vagy az ő ismerősének kiadva magukat csaltak ki ötven- és háromszázezer forint közötti összegeket a segíteni akaró nagyszülőtől. A rendőrök két évvel ezelőtt már három csaló társaságot elfogtak.

Az elmúlt két hétben tízből három eseten fizettek ki a becsapott idősek a balesetet szenvedett unokának készpénzt.
A történet nagyon egyszerű. Az ismeretlen telefonáló, aki magát unokának adta ki, legtöbbször balesetre hivatkozva fordult anyagi segítségért alkalmi nagyanyjához, akinek csak az volt a dolga, hogy a gondosan beborítékolt pénzt egy hozzá küldött taxival küldje el bajba jutott unokájának.
Hét esetben a felhívottak saját, vagy a taxis ébersége miatt nem küldték el a kért összeget. Volt, aki gyanút fogva egyeztetett családtagjával a történet hitelességét illetően, s volt akinek eredendően nem volt unokája. Olyan eset is előfordult, mikor a taxi sofőrje visszavitte a beborítékolt bankókat az idős asszonynak, mondván, hogy a rossz arcú férfi nem lehet az unokája. Csupán a fuvardíjat fizettette meg a becsapottal. Olyan sofőr is akadt, aki miután megtudta, hogy pénzt kell szállítania, egyszerűen nem válltata a fuvart.
A maradék három esetben már kétszer ötvenezer, egyszer, pedig háromszázezer forintot csalt ki ismeretlen tettes a hiszékeny nyugdíjasoktól.
A legutóbbi esetben egy 87 éves nénit hívott vezetékes telefonján egy nő a délutáni órákban. Mamának szólította és az unokájának adta ki magát. Elhitette, hogy szerződés miatt kellene neki pénz. Közölte, anyukájával megbeszélték, majd ő visszaadja a nagymamának a kölcsön kért összeget. Ő most nem tud elmenni a pénzért, egy ismerősét - akiről személyleírást is adott - küldi, tíz perc múlva a ház előtt várja a mamát. Az idős asszony háromszázezer forintot átadott az ismeretlen trükkös csalónak.

A Győri Rendőrkapitányság üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt folytatja mindhárom esetben a nyomozást. Jelenleg folyik az adatgyűjtés, a tanúkutatás.

A rendőrség kéri a lakosságot, hogy ne dőljenek be a pénzt ily módon kicsalni akaróknak. Amennyiben hasonló telefonhívást kapnak, legyenek éberek! Egyeztessenek családtagjaikkal, s a számukra ismeretleneknek semmilyen körülmények között ne adjanak át, és ne küldjenek készpénzt, akármilyen megrázó történettel is állnak elő szeretteikkel kapcsolatban!

Címkék: csalás, telefon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.

2024. Április 10. 10:38, szerda | Helyi

Kezdődjön a nyár a Hűség Városában a Soproni Borünneppel

Igazi nyárnyitó programsorozattal várja a vendégeket a Soproni Borünnep. Borkülönlegességek, kézműves vásár és zenei programok közül válogathatnak a nyár első hétvégéjén az ide látogatók.