Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. December 31. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Inog az orosz gazdaság

Inog az orosz gazdaság

Ismét rossz hírek érkeztek az orosz gazdaságról. Ennek hatására a rubel újra gyengülni kezdett a dollárral és az euróval szemben. Az elemzők szerint az okok egyértelműek: az ország ellen bevezetett gazdasági szankciók és a nemzetközi olajárak csökkenése - hangzott el az InfoRádió összeállításában.

Novemberben - éves alapon - fél százalékkal zsugorodott a bruttó hazai termék nagysága, öt éve nem fordul elő ilyen. Az építőipar, a mezőgazdaság és a szolgáltató szektorban csökkenés, az energetika és bányászat terén növekedés volt. A moszkvai gazdasági minisztérium bejelentésére hétfőn újra gyengülni kezdett a rubel az euróval és a dollárral szemben. Utóbbi esetében egy hét alatt 6 százalékot vesztett értékéből, egész évben pedig nagyjából 50 százalékos a változás.

Az elemzők szerint az okok egyértelműek: az ország ellen bevezetett gazdasági szankciók és a nemzetközi olajárak csökkenése.

A kormányzat előrejelzése szerint az orosz gazdaság jövőre 0,8 százalékos visszaesést könyvelhet el az idénre várt 0,6 százalékos bővülés után. Vlagyimir Putyin elnök év végi sajtótájékoztatóján azt mondta, a gazdaság két éven belül újra bővülhet.

'Úgy gondolom, hogy a központi bank és a kormány megteszi a szükséges lépéseket a jelenlegi helyzet kezelésére. A kérdés csak az, hogy mikor, és milyen mértékben, ám az intézkedéseik megfelelőek' - mondta magabiztosan az orosz elnök december közepén. Hétfőn pedig aláírta azt a törvénymódosítást, amellyel megduplázták, 25 ezer dollárra emelték a lakosság garantált betéteinek nagyságát.

A lépés célja egyértelműen a hangulat javítása, a lakosság megnyugtatása: az 1998-as válságban sok orosznak olvadtak el addigi, bankban tartott megtakarításai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.