Városlista
2021. március 3, szerda - Kornélia

Hírek

2012. Szeptember 04. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Soproni7

Ismét régi pompájában tündököl a Sas téri díszkút

Ismét régi pompájában tündököl a Sas téri díszkút

Szeptember 3-án dr. Simon István alpolgármester a Városszépítő Egyesület vezetőségével és tagjaival együtt mutatta be és adta át a felújított Sas téri díszkutat.

Két évvel ezelőtt került meghirdetésre dr. Simon István alpolgármester közreműködésével a műemlékek pártoló örökbefogadása, amelyet követően a közjóért vállalt jobbító szándéknak köszönhetően újultak, szépültek meg köztéri szobrok és környezetük, valamint műemléki létesítmények.

– Nemcsak a milliárdos nagyságrendű Fő téri felújítások, a Tűztorony megerősítése és a százmilliós útépítéseknek köszönhetően fejlődik és szépül a város, hanem a polgári összefogásnak, az öntudatos lokálpatrióta városszeretetnek és tettvágynak köszönhetően is – hangsúlyozta ünnepi beszédében az alpolgármester. – Az a polgári erény, amely törődik lakókörnyezetével, és folyamatosan szépíti a városát, érhető tetten a soproniak magatartásában is, akik támogatták az örökbefogadási kezdeményezést, hogy ezzel is előbbre vigyék épített környezetünk kincseinek védelmét.

A Sas téri kút felújítását Szabó Árpád kezdeményezte, és Léderer Zoltán kőműves végezte a kivitelezést. A megvalósításban részt vállalt a Sopron Holding, a környék lakói pedig a parkosítást végezték. Szabó Árpád a Soproni Városszépítő Egyesület tagjaként már korábbi időktől kezdődően kutatta a levéltárban a kút történetét, s kiderítette, hogy a díszkút a Soproni Városszépítő Egyesület alapításának évszámát, 1869-et rejti, és a SoproniVárosszépítők kiadványában rá is lelt a kút felújításához szükséges részletekre, amelyekről a mai sajtótájékoztatón is beszélt a lelkes soproni lokálpatrióta. A kút építését tehát (amelynek kávája haraszti mészkőből, a felső része pedig kovácsolt vasból készült) a soproni városszépítők kezdeményezték, és ők is állíttatták fel azt Szakály Ernő irányításával, – Heimler Károly tervei alapján 1942-ben, a korábban felhagyott közkút helyén.

A Sas téri kút mindig is a polgári közösséget, majd a város szépségét szolgáló létesítmény volt, amely egykor a Budapest-Bécs-Pozsony irányába szétágazó fontos útkereszteződésben létesült, és amely most dr. Simon István személyes adományának, a Soproni Városszépítő Egyesületnek és Sopron Önkormányzata támogatásának köszönhetően példaszerű összefogásban újulhatott meg és lehet újból a város egyik kicsiny, de kiemelkedően értékes és fontos dísze.

A kút képe felújítás előtt és után (indafotó)

Címkék: kút, sas tér, soron

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 16. 11:00, szerda | Helyi

Gyorsforgalmi úton lehet közlekedni Sopron és Győr között

Gépjárművel közlekednek az M85-ös gyorsforgalmi út Sopron és Csorna közötti szakaszán 2020. december 16-án

2021. Március 03. 13:06, szerda | Belföld

Több mint kétszázezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló kérdőívét

Már több mint 230 ezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló online kérdőívét - jelentette be a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerdán közösségi oldalán.

2021. Március 03. 12:05, szerda | Kék hírek

Eddig 16 300 határsértőt fogtak el

Eddig, az első két hónapban 16 300 határsértőt fogtak el a magyar hatóságok - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 csatornán.

2021. Március 03. 11:04, szerda | Külföld

Az EMA jövő héten hoz döntést a Johnson and Johnson oltóanyagának ajánlásáról

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 11-én hoz döntést arról, hogy feltételes forgalmazásra ajánlja-e a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár koronavírus-elleni egykomponensű védőoltását