Városlista
2020. július 16, csütörtök - Valter

Hírek

2012. Szeptember 04. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Soproni7

Ismét régi pompájában tündököl a Sas téri díszkút

Ismét régi pompájában tündököl a Sas téri díszkút

Szeptember 3-án dr. Simon István alpolgármester a Városszépítő Egyesület vezetőségével és tagjaival együtt mutatta be és adta át a felújított Sas téri díszkutat.

Két évvel ezelőtt került meghirdetésre dr. Simon István alpolgármester közreműködésével a műemlékek pártoló örökbefogadása, amelyet követően a közjóért vállalt jobbító szándéknak köszönhetően újultak, szépültek meg köztéri szobrok és környezetük, valamint műemléki létesítmények.

– Nemcsak a milliárdos nagyságrendű Fő téri felújítások, a Tűztorony megerősítése és a százmilliós útépítéseknek köszönhetően fejlődik és szépül a város, hanem a polgári összefogásnak, az öntudatos lokálpatrióta városszeretetnek és tettvágynak köszönhetően is – hangsúlyozta ünnepi beszédében az alpolgármester. – Az a polgári erény, amely törődik lakókörnyezetével, és folyamatosan szépíti a városát, érhető tetten a soproniak magatartásában is, akik támogatták az örökbefogadási kezdeményezést, hogy ezzel is előbbre vigyék épített környezetünk kincseinek védelmét.

A Sas téri kút felújítását Szabó Árpád kezdeményezte, és Léderer Zoltán kőműves végezte a kivitelezést. A megvalósításban részt vállalt a Sopron Holding, a környék lakói pedig a parkosítást végezték. Szabó Árpád a Soproni Városszépítő Egyesület tagjaként már korábbi időktől kezdődően kutatta a levéltárban a kút történetét, s kiderítette, hogy a díszkút a Soproni Városszépítő Egyesület alapításának évszámát, 1869-et rejti, és a SoproniVárosszépítők kiadványában rá is lelt a kút felújításához szükséges részletekre, amelyekről a mai sajtótájékoztatón is beszélt a lelkes soproni lokálpatrióta. A kút építését tehát (amelynek kávája haraszti mészkőből, a felső része pedig kovácsolt vasból készült) a soproni városszépítők kezdeményezték, és ők is állíttatták fel azt Szakály Ernő irányításával, – Heimler Károly tervei alapján 1942-ben, a korábban felhagyott közkút helyén.

A Sas téri kút mindig is a polgári közösséget, majd a város szépségét szolgáló létesítmény volt, amely egykor a Budapest-Bécs-Pozsony irányába szétágazó fontos útkereszteződésben létesült, és amely most dr. Simon István személyes adományának, a Soproni Városszépítő Egyesületnek és Sopron Önkormányzata támogatásának köszönhetően példaszerű összefogásban újulhatott meg és lehet újból a város egyik kicsiny, de kiemelkedően értékes és fontos dísze.

A kút képe felújítás előtt és után (indafotó)

Címkék: kút, sas tér, soron

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 15. 09:04, szerda | Helyi

Ausztria: csürörtöktől leszállási tilalom 18 országból

18 országból nem fogad repülőgépeket csütörtöktől Ausztria a koronavírus járvány miatt – jelentette be kedden Rudolf Anschober egészségügyi miniszter.

2020. Június 25. 12:35, csütörtök | Helyi

VPT Caravan nyílt nap és bolhapiac szombaton!

06.27-én szombaton Sopronban a Pozsonyi út 15. szám alatt található bázisukon nyílt napot tart a VPT Caravan, ahol megtekintheted legmenőbb lakóautóikat és beszerezheted a legjobb kempingfelszereléseket.

2020. Június 18. 08:27, csütörtök | Helyi

Hangos pukizásért bírság Ausztriában

Nem vicc! Egy bécsi férfi 500 Eurós birságott kapott, mikor a rendőr előtt egy hangosat pukizott.

2020. Június 03. 17:00, szerda | Helyi

Villám csapott a soproni családi házba!

Óriási robajjal csapott a soproni Kutya hegyi családi házba a villám ami azonnal kigyulladt.