Városlista
2019. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2012. Szeptember 04. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Soproni7

Ismét régi pompájában tündököl a Sas téri díszkút

Ismét régi pompájában tündököl a Sas téri díszkút

Szeptember 3-án dr. Simon István alpolgármester a Városszépítő Egyesület vezetőségével és tagjaival együtt mutatta be és adta át a felújított Sas téri díszkutat.

Két évvel ezelőtt került meghirdetésre dr. Simon István alpolgármester közreműködésével a műemlékek pártoló örökbefogadása, amelyet követően a közjóért vállalt jobbító szándéknak köszönhetően újultak, szépültek meg köztéri szobrok és környezetük, valamint műemléki létesítmények.

– Nemcsak a milliárdos nagyságrendű Fő téri felújítások, a Tűztorony megerősítése és a százmilliós útépítéseknek köszönhetően fejlődik és szépül a város, hanem a polgári összefogásnak, az öntudatos lokálpatrióta városszeretetnek és tettvágynak köszönhetően is – hangsúlyozta ünnepi beszédében az alpolgármester. – Az a polgári erény, amely törődik lakókörnyezetével, és folyamatosan szépíti a városát, érhető tetten a soproniak magatartásában is, akik támogatták az örökbefogadási kezdeményezést, hogy ezzel is előbbre vigyék épített környezetünk kincseinek védelmét.

A Sas téri kút felújítását Szabó Árpád kezdeményezte, és Léderer Zoltán kőműves végezte a kivitelezést. A megvalósításban részt vállalt a Sopron Holding, a környék lakói pedig a parkosítást végezték. Szabó Árpád a Soproni Városszépítő Egyesület tagjaként már korábbi időktől kezdődően kutatta a levéltárban a kút történetét, s kiderítette, hogy a díszkút a Soproni Városszépítő Egyesület alapításának évszámát, 1869-et rejti, és a SoproniVárosszépítők kiadványában rá is lelt a kút felújításához szükséges részletekre, amelyekről a mai sajtótájékoztatón is beszélt a lelkes soproni lokálpatrióta. A kút építését tehát (amelynek kávája haraszti mészkőből, a felső része pedig kovácsolt vasból készült) a soproni városszépítők kezdeményezték, és ők is állíttatták fel azt Szakály Ernő irányításával, – Heimler Károly tervei alapján 1942-ben, a korábban felhagyott közkút helyén.

A Sas téri kút mindig is a polgári közösséget, majd a város szépségét szolgáló létesítmény volt, amely egykor a Budapest-Bécs-Pozsony irányába szétágazó fontos útkereszteződésben létesült, és amely most dr. Simon István személyes adományának, a Soproni Városszépítő Egyesületnek és Sopron Önkormányzata támogatásának köszönhetően példaszerű összefogásban újulhatott meg és lehet újból a város egyik kicsiny, de kiemelkedően értékes és fontos dísze.

A kút képe felújítás előtt és után (indafotó)

Címkék: kút, sas tér, soron

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 06. 20:14, csütörtök | Helyi

Széket avattak a Depeche Mode tiszteletére

Tovább gyarapodott a Csillagok Városa gyűjtemény

2019. Június 05. 00:00, szerda | Helyi

Ma van a környezetvédelmi világnap

Az ENSZ 1972. óta ünnepli június 5-én a környezetvédelmi világnapot.

2019. Július 16. 18:09, kedd | Külföld

Többféle kábítószert is fogyasztott a Horvátországban súlyos balesetet okozó sofőr

Többféle kábítószert is fogyasztott a baleset előtt az a sofőr, aki múlt csütörtökön lassítás nélkül belehajtott egy magyar rendszámú autóba Horvátországban, és súlyos sérüléseket okozott a magyar származású családnak

2019. Július 16. 17:07, kedd | Kék hírek

Két 10 éves fiú rongált Nyíregyházán

Iskola mellett lévő KRESZ-tanpályán rongált két 10 éves fiú hétfőn Nyíregyházán.