Városlista
2019. október 21, hétfő - Orsolya

Hírek

2012. Szeptember 04. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Soproni7

Ismét régi pompájában tündököl a Sas téri díszkút

Ismét régi pompájában tündököl a Sas téri díszkút

Szeptember 3-án dr. Simon István alpolgármester a Városszépítő Egyesület vezetőségével és tagjaival együtt mutatta be és adta át a felújított Sas téri díszkutat.

Két évvel ezelőtt került meghirdetésre dr. Simon István alpolgármester közreműködésével a műemlékek pártoló örökbefogadása, amelyet követően a közjóért vállalt jobbító szándéknak köszönhetően újultak, szépültek meg köztéri szobrok és környezetük, valamint műemléki létesítmények.

– Nemcsak a milliárdos nagyságrendű Fő téri felújítások, a Tűztorony megerősítése és a százmilliós útépítéseknek köszönhetően fejlődik és szépül a város, hanem a polgári összefogásnak, az öntudatos lokálpatrióta városszeretetnek és tettvágynak köszönhetően is – hangsúlyozta ünnepi beszédében az alpolgármester. – Az a polgári erény, amely törődik lakókörnyezetével, és folyamatosan szépíti a városát, érhető tetten a soproniak magatartásában is, akik támogatták az örökbefogadási kezdeményezést, hogy ezzel is előbbre vigyék épített környezetünk kincseinek védelmét.

A Sas téri kút felújítását Szabó Árpád kezdeményezte, és Léderer Zoltán kőműves végezte a kivitelezést. A megvalósításban részt vállalt a Sopron Holding, a környék lakói pedig a parkosítást végezték. Szabó Árpád a Soproni Városszépítő Egyesület tagjaként már korábbi időktől kezdődően kutatta a levéltárban a kút történetét, s kiderítette, hogy a díszkút a Soproni Városszépítő Egyesület alapításának évszámát, 1869-et rejti, és a SoproniVárosszépítők kiadványában rá is lelt a kút felújításához szükséges részletekre, amelyekről a mai sajtótájékoztatón is beszélt a lelkes soproni lokálpatrióta. A kút építését tehát (amelynek kávája haraszti mészkőből, a felső része pedig kovácsolt vasból készült) a soproni városszépítők kezdeményezték, és ők is állíttatták fel azt Szakály Ernő irányításával, – Heimler Károly tervei alapján 1942-ben, a korábban felhagyott közkút helyén.

A Sas téri kút mindig is a polgári közösséget, majd a város szépségét szolgáló létesítmény volt, amely egykor a Budapest-Bécs-Pozsony irányába szétágazó fontos útkereszteződésben létesült, és amely most dr. Simon István személyes adományának, a Soproni Városszépítő Egyesületnek és Sopron Önkormányzata támogatásának köszönhetően példaszerű összefogásban újulhatott meg és lehet újból a város egyik kicsiny, de kiemelkedően értékes és fontos dísze.

A kút képe felújítás előtt és után (indafotó)

Címkék: kút, sas tér, soron

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 17. 14:37, csütörtök | Helyi

Furcsa kanyarok az M85-ös autóúton, a jövője meg ködbe vész

A most épülő, Sopront elkerülő autóútnak nincs, és vélhetően még egy ideig nem lesz határig érő része, mert a beruházó nem tisztázta az osztrákokkal, hogy hol találkozna ez az A3-as autópályával.De nemcsak ez a gond...

2019. Augusztus 28. 16:00, szerda | Helyi

Husqvarna Profinap az Andl Kft-nél - Nemcsak profiknak!

Rajong a Husqvarna kerti gépekért? Vagy még csak most ismerkedik a svéd márkával?

2019. Október 21. 05:01, hétfő | Belföld

Szinte nyári időjárásunk lesz a héten

Száraz, napos, meleg idő várható a jövő héten is. Hétfőn akár 28 fok is lehet, s a továbbiakban is csak néhány fokkal lesz hűvösebb

2019. Október 21. 05:00, hétfő | Külföld

Őrizetbe vették a szibériai aranybánya vezetőit, ahol a végzetes gátszakadás történt

Halált okozó gondatlanság címén őrizetbe vették az orosz hatóságok annak a Krasznojarszki területen működő aranybányának a vezérigazgatóját, valamint két vezető munkatársát,