Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 19. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Isten előtt nincsenek rácsok

Isten előtt nincsenek rácsok

Komoly lelki sérülést okozhat a korlátlanná tett előzetes letartóztatás: az ítélet nélkül fogva tartott rab nem tudja, hogy holnap vagy 10 év múlva szabadul, bűnösnek vagy ártatlannak nyilvánítják - mutatott rá a Btk.-szigorítás negatív hatására Magyari Márton, a Magyar Testvéri Börtöntársaság ügyvezetője. A börtönmisszió beszélgetésekkel, családtámogatással segíti a foglyokat, akikkel próbálják megértetni: az Istenhez vezető úton a rács sem akadály.

Magyari egyetemi hallgatóként került kapcsolatba a börtöntársaságba, egy balatoni táboroztatás során: “Fogvatartottak gyerekeit vittünk el nyaralni, akiknek esélyük nem lett volna, hogy akkor bárhova eljussanak is önerőből. Nagyon jól sikerült.” – emlékszik vissza a kezdetekre a lelkész, aki 2007 óta irányítja a szervezet magyarországi tagszervezetét.

A börtönmissziós feladat alapvető célja tömören összefoglalható: segíteni a fogvatartottakat, azok áldozatait, gyermekeit, élettársait, hogy a büntetés végrehajtása minél kisebb családon belüli törést okozzon, és a fogvatartott lehetőleg szakítson a bűnözői életmóddal. Mindez sok esetben csak egy megnyugtató beszélgetést jelent, ami segíthet utat, küldetést találni az elkeseredett lelkeknek. A missziós tevékenység módszertanát Magyariék a Nemzetközi Testvéri Börtöntársaságtól vették át, amely hivatalosan 125, nem hivatalosan pedig még több országban van jelen világszerte. A testvérek börtönmissziós igazolvánnyal rendelkeznek és szoros együttműködésben dolgoznak az adott büntetés-végrehajtási intézmény börtönlelkészeivel.

A fogvatartottakkal folytatott beszélgetések mellett a társaság az Angyalfa program keretében segíti az elkövetők gyerekeit is. “Utóbbi három nagy projekt köré épül: az egyik a nyári táboroztatás, a másik, amikor karácsony előtt az édesapa vagy édesanya nevében küldünk ajándékot, hiszen sok esetben ezt a fogvatartott nem tudja megtenni, a harmadik pedig a gyerekekkel való kapcsolattartás.” – fejti ki Magyari Márton. “Az első szünidei tábor 1997-ben volt Balatonszepezden, és azóta közel 300 gyereket tudtunk már nyaraltatni. Már itt, a közös foglalkozások során tudunk egy olyan alternatív utat mutatni a kicsik számára, ahol nem az agresszió, a megfélemlítés, hanem a Jézustól tanult szelídség és szeretet számít mértékadónak. Az egykori neveltjeink között már vannak felnőttek is, és egyikük sem követett el bűncselekményt.” – állítja büszkén a börtöntársaság ügyvezetője.

A nyári programok mellett az MTB lehetőségeihez mérten megpróbál szociális támogatást is biztosítani a családoknak, ha helyzet ezt megköveteli. Szintén saját projektjük a Zákeus-program, amivel az áldozat és az elkövető viszonyát próbálják jobbá tenni, szempontjaikat közelíteni. “Maga a program a helyreállító igazságszolgáltatás mintapéldája lehet, hiszen általános esetben az áldozat és elkövető között semmilyen találkozási pont nem jön létre.” – magyarázza a missziós vezető – 'lényegében egy 12 alkalmas beszélgetéssorozatról van szó, ahol a két fél folyamatosan közelíti egymáshoz álláspontját, amíg bele nem tudják képzelni magukat a másik helyzetébe.'

A börtönmisszós alkalmak iránt nagy az érdeklődés, hiszen a fogvatartottak számára mindig izgalmas egy külső emberrel való találkozás - sajátos helyzetük miatt pedig nagyobb figyelmet és törődést is igényelnek. Ez különösen az előzetes letartóztatásukat töltőkre igaz; a ténylegesen elítéltek már tudják mire számíthatnak, mikor szabadulnak - de a Btk. szigorítása és a korlátlanná tett előzetes miatt azt sem tudni, hogy az illető még egy-két napot vagy 10 évet marad a rácsok mögött, anélkül, hogy ügyében döntés születne; mindez nagyon lélekőrlő lehet - mutatott rá a szigorítás negatív vonzataira a társaság képviselője.

Bár a börtöntársaságnak nincs komoly befolyása a büntetésvégrehajtás jogszabályi hátterére, szerintük nagyobb hangsúlyt kellene kapjon a helyreállító igazságszolgáltatás és a szabadulás utáni utógondozás, ami jelenleg jóformán hiányzik a rendszerből. “Nagyon sokan vannak olyanok, akiknek a fogvatartás alatt megszakadt minden kapcsolatuk a külvilággal - és ezért szinte hazatérésnek élik meg, ha visszakerülnek a börtönbe. Mi örülünk annak, hogy ha egy hónap múlva nem találkozunk fogvatartott testvérünkkel a börtönben, de a bűnismétlés, a visszaesések magas aránya miatt sajnos gyakori' – jegyezte meg beszélgetés végén Magyari Csaba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország