Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Február 24. 07:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Ítélet született a várpalotai hintabaleset ügyében

Ítélet született a várpalotai hintabaleset ügyében

A 2017-ben történt várpalotai hintabaleset ügyében a szerkezet üzemeltetőjét két év, a megfelelőségi tanúsítvány kiállítóját három év próbára bocsátotta a Veszprémi Járásbíróság szerdán, az ítélet nem jogerős

- tájékoztatta a Veszprémi Törvényszék az MTI-t. Az első fokon eljáró bíróság a vádirati tényállással megegyezően maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a két vádlottat.

Emellett a tanúsítvány kiállítóját a mutatványos berendezések tanúsításától is eltiltották három évre - közölték.

A baleset 2017 szeptemberében történt egy várpalotai rendezvényen, ahol az egyik vádlott által üzemeltetett két, egyenként 9,4 méter hosszú karral forgó, nyolcszemélyes körhinta egyik karja letörött, a tartóoszlopnak csapódott, majd oldalra lendült.

A hintából két utas kiesett, egyikük életveszélyes, maradandó fogyatékossággal járó koponyasérüléseket, míg a másik töréses-zúzódásos sérüléseket szenvedett. Rajtuk kívül több könnyebben sérült utast a rendőrök és a tűzoltók szabadítottak ki a hintából.

A vádirat szerint a hinta üzemeltetője számos szabályt megszegett: a berendezést a karok forgatásának lassítására alkalmas fékszerkezet és a hintakarok megfelelő mechanikai biztosítása nélkül működtette.

A másik vádlott is több szabályszegést követett el, köztük azt, hogy a megfelelőségi tanúsítványt a mechanikai biztosítás hiányában is kiállította.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, az elsőrendű vádlott és ügyvédje enyhítésért, míg a másodrendű vádlott és ügyvédje felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.