Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Október 10. 09:09, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Izraeli-palesztin - Benjámin Netanjahu: nemzedékek emlékeznek majd az izraeli válaszra

Izraeli-palesztin - Benjámin Netanjahu: nemzedékek emlékeznek majd az izraeli válaszra

Nemzedékek fognak emlékezni Izrael Hamász elleni válaszlépéseire Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint, aki hétfő esti televíziós beszédében kiemelte, hogy a Gázát irányító iszlamista szervezet elleni akció "éppen csak elkezdődött".

"Még éppen csak elkezdtük a Hamász elleni támadást; amit az elkövetkező napokban teszünk az ellenséggel, azt generációk emlegetik majd" - fogalmazott a kormányfő, aki azzal is megvádolta a Hamászt, hogy megkötözött gyerekeket végez ki.

"Alávaló ellenségeink háborút akarnak. Hát akkor megkapják" - szögezte le az izraeli miniszterelnök, egyúttal aláhúzta: a harcot nem Izrael kezdte, "de Izrael fogja befejezni".

Elmondta, hogy az utóbbi napokhoz fogható borzalmakat évek óta nem láttak, példaként említve, hogy a Gázai övezetből érkező fegyveresek gyerekeket és időseket végeztek ki.

"Már az egész világ látja, hogy a Hamász éppen olyan, mint az Iszlám Állam volt. Mi pedig ugyanúgy legyőzzük a Hamászt, ahogy a nyugati országok legyőzték az Iszlám Államot" - jelentette ki.

Beszéde további részében a kormányfő elmondta, a hadsereg legfőbb feladata most a határok biztosítása, beleértve a Libanonnal határos térséget, valamint folytatni az offenzívát, illetve visszaszorítani az ellenséget.

"Nehéz napok állnak előttünk, de megnyerjük a csatát" - jelentette ki.

Netanjahu a legfontosabbnak az összefogást nevezte, s felszólította az ellenzéket, vegyen részt nemzeti egységkormányban.

"Az ország összefogott, a vezetésnek is össze kell fognia" - szögezte le.

Köszönetét fejezte ki továbbá az Izraelt támogató nyugati országoknak, név szerint említve az Egyesült Államokat, melynek elnökével, Joe Bidennel napi kapcsolatban áll. "Az Egyesült Államok minden módon segíti Izraelt... és Izrael ellenségei tudják, mit jelent ez" - tette hozzá.

Figyelmeztetett továbbá arra, hogy sok hamis hír látott napvilágot, és cáfolta azt a néhány napja felmerült hírt, mely szerint az egyiptomi hírszerzés korábban figyelmeztette volna Izraelt a Hamász készülő támadására.

Végül kiemelte: a szombaton indított támadásnak egyaránt vannak civil és nem civil áldozatai, zsidók és nem zsidók. "Együtt vagyunk a fájdalomban és csak együtt tudunk felülkerekedni a nehézségeken" - húzta alá.

Címkék: gáza, háború, izrael

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).