Városlista
2021. január 16, szombat - Gusztáv

Hírek

2012. Szeptember 24. 09:46, hétfő | Helyi

Új életre kel hamarosan az Elit mozi

Új életre kel hamarosan az Elit mozi

Több mint egy évig tartó kényszerpihenő után hamarosan újra megnyit az Elit mozi. A felújítást követően megújul a technika, a választék bővül és a művészfilmek is maradnak.

Átfogó fejlesztés kezdődött az Elit moziban, ami sok tekintetben megújul, az eddigi hangulatot azonban szeretnék megőrizni. – A megszépülő mozi a XXI. század minden igényét kielégíti majd. Történik egy kisebb arculatváltás is, szeretnénk visszahozni az 1926-os filmszínház hangulatát – mondta el Kalmár István, a mozi üzemeltetője.

– A felújításba beletartozik, hogy többek között lecseréljük a vásznat, a teljes hangrendszert és a székeket. A technikai újítások révén képesek leszünk 3D- és premiervetítésekre is. A változásoktól a törzsközönség bővülését várjuk és természetesen azt, hogy akik eddig is szívesen jöttek hozzánk, ezentúl is minket választanak. A majdani működést és a felújítást is saját forrásból fedezzük.

A belvárosi filmszínház gondjai 2010-ben kezdődtek, amikor megszűnt a művészmozik állami támogatása. A bérleti szerződést nem tudták felbontani, 2011 áprilisában bezárásra kényszerültek. A rezsiköltségek kitermelésére kéthavonta mégis mozimaratonokat szerveztek, többnyire olyan filmekkel, amiket máshol már nem játszottak.


Időközben ugyan változott a támogatási rendszer, ebben az évben például csaknem 200 millió forintot fordít a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) az artmozik megsegítésére, az Elit azonban erre nem jogosult, hiszen jelenleg nem működnek aktív művészmoziként.

A felújítási munkálatokból a civilek is kivették a részüket. Kalmár István azt mondta, hatalmas aktivitást és szeretetet kaptak a részükről. – Mindebből azt érezzük, hogy igény van a mozira, a hagyományok megőrzésére – tette hozzá. A nyitás várhatóan október 18-án lesz, az első héten pedig 40–50 filmet fognak vetíteni. Bár a választékuk bővül, a rétegfilmet és művészfilmet továbbra is műsoron tartják.

-tudósított a Kisalföld.

Címkék: elit mozi, mozi, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 16. 11:00, szerda | Helyi

Gyorsforgalmi úton lehet közlekedni Sopron és Győr között

Gépjárművel közlekednek az M85-ös gyorsforgalmi út Sopron és Csorna közötti szakaszán 2020. december 16-án

2021. Január 16. 12:01, szombat | Belföld

Országot járva törtek be számtalan helyre

A Békés megyei rendőrök pénteken Budapesten elfogtak két férfit, aki a gyanú szerint országszerte több lakásba tört be - közölték szombaton a police.hu oldalon.

2021. Január 16. 10:52, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma már közel 94 millió

A világban 93 819 952-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 2 008 273-ra a halálos áldozatok és 51 666 159-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2021. Január 16. 09:47, szombat | Belföld

Szó szerint piacra dobták a kábítószert

A nyomozók a kutatás során több mint 12 millió forint értékű drogot foglaltak le.