Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 29. 15:06, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MSNBC

Új sziget képződött a Vörös-tengerben

Új sziget képződött a Vörös-tengerben

Új „lakója” van a Vörös-tengernek: egy füstölgő sziget.

A sziget a hónap elején jött létre egy vad kitörés következtében. Mivel laza vulkáni törmelékből áll, így valószínűleg nem lesz hosszú életű.

A híradások szerint a halászok 90 láb (30 méter) magasra feltörő lávaszökőkutakat láttak december 19-én. Erik Klemetti, az ohiói egyetem vulkanológusa szerint ezen a napon kezdődhetett a kitörés.

A rákövetkező napon hamuoszlopokat figyeltek meg a helyszínen a NASA Terra és Aqua műholdjainak MODIS (Mérsékelt Felbontású Képalkotó Spektrodiaméter) készülékei. Az Aqua ózonnyomkövető készüléke emelkedett kén-dioxid-szintet mutatott, ami szintén alátámasztja a kitörés elméletét. December 23-ra pedig egy új szigetnek kinéző képződmény jelent meg Jemen nyugati partjainál a Vörös-tengerben.

A vulkáni tevékenységre a Zubair-csoport mentén került sor, ami kis szigetek csoportja, melyek nagyjából északnyugat-délkelet irányban terülnek el. A szigetek egy pajzsvulkánból alakultak ki és emelkedtek a tengerszint felé.

A szigetek sokszor tünékenyek, mivel ezek általában laza vulkáni törmelékből állnak, így a hullámzás nagyon gyorsan pusztítja őket.

Az újonnan kialakuló szigetek nem szokatlanok. Többek között ilyen sziget az Izland melletti Surtsey, de észleltek ilyeneket az indonéziai Krakatau kalderájában (Anak Krakatau), valamint Tongánál (Hunga Tonga-Hunga Ha'apai).

Címkék: sziget, vulkán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.