Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 12. 14:11, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Jelentős kutatás Szegeden

Jelentős kutatás Szegeden

Gombafajok DNS-alapú azonosításán dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy nemzetközi összefogással megvalósuló kutatási program részeként.

Az egyetem tájékoztatása szerint a program célja olyan DNS-szakaszok meghatározása volt, amelyek mintegy „vonalkódként” használhatók különböző gombafajok azonosítására. A kutatásban az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszékének öt biológusa, valamint az ELTE két munkatársa vett részt.

A kutatás jelentőségét átfogó volta adja. A valódi gombákat szinte teljesen felölelő vizsgálat a gombák univerzális vonalkódjaként a sejtmagi riboszomális RNS-t kódoló régiót jelölte meg számos gén, illetve lókusz (az egyes gének fizikai helye a kromoszómán) összehasonlítása révén. A szegedi kutatók két nagyobb gombacsoport, a kalaposgombák (Agricales) és a Mucoromycotina altörzs elemzésében vettek részt.

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata, a Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS) egyik, néhány hete megjelent számának címlapfotója is a nemzetközi kutatócsoportnak – Fungal Barcoding Consortium (Gomba Vonalkód Csoport) – a témában született közleményére hívta fel a figyelmet. A cikk szerzői között ott voltak az SZTE kutatói is.

A szegedi kutatók az utóbbi időben több jelentős eredményt értek el a fejlődéstörténet molekuláris vizsgálata és az evolúció területén. Elsőként írtak le robbanásszerű adaptív radiációt, fajképződést a gombákban, tanulmányukat egy nemzetközileg szintén elismert folyóiratban, a Systematic Biologyban közölték. Egy nemrég lezárt – az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) és a német DFG kutatási alap által is támogatott – nemzetközi együttműködés keretében pedig elvégezték a Mucoromycotina altörzs egyik legnagyobb csoportjának átfogó filogenetikai elemzését is.

A létrehozott adatsorok általános érvényű biológiai kérdések tanulmányozását is lehetővé teszik: segítségükkel például becslések készíthetők a létező, de még le nem írt fajok számáról.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.