Városlista
2021. november 28, vasárnap - Stefánia

Hírek

2011. November 29. 13:51, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jó döntés volt az IMF-hez és az Európai Bizottsághoz fordulni

Jó döntés volt az IMF-hez és az Európai Bizottsághoz fordulni

Az Európai Unió szavahihetősége a tét most, hiszen válság van, mindenhol megszorítások lépnek életbe, miközben az uniós kasszán nem lehet szorítani.

Ahol kötelezettséget vállaltunk, teljesíteni kell azt – jelentette ki Janusz Lewandowski uniós költségvetési biztos a közrádió egyik műsorában. Lewandowski szerint helyes döntés volt, hogy Magyarország az IMF-hez és az Európai Bizottsághoz fordult.

Janusz Lewandowski uniós költségvetési biztos a közrádióban elmondta: helyes döntés volt, hogy Magyarország az IMF-hez és az Európai Bizottsághoz fordult. Hangsúlyozta ugyanakkor: jó az elővigyázatosság, de Magyarországnak a saját házi feladatát is el kell készítenie. Nem Kelet- és Közép-Európában van a gond, de függünk egymástól.

Felhívta a figyelmet arra: az európai uniós költségvetés más természetű, mint a nemzeti, hét évre terveznek, nem egyre, mint a tagállamoknál. Ráadásul a legfontosabb, hogy a periódus végén legyen pénz. A mostani ciklusban is a 2011-2012-2013-as év a fontos, hiszen ekkor érnek be a programok, melyekre pályáztak a szervezetek, régiók – érvelt a biztos.

Beszélt arról is: a mostani körülményeken nem tudunk változtatni, de el kell kezdeni arról tárgyalni, miből élünk 2014 és 2020 között. Erre körülbelül egy évünk van. Annyi biztos, hogy krízisben nehezebb racionális döntéseket hozni.

Hozzátette: nagyon realistának kell lennünk. Mi most a 2013-as mutatókat, és az arra az évre rendelkezésre álló forrásokat vesszük alapul, és az azt követő hét évre hétszer ennyit kalkulálunk. Így nem növekvő gazdasággal számolunk. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a 2007 és 2013 közötti időszakra jutott 864 milliárd eurós büdzsével terveznek a következő ciklusra is, ez a tagállamok összeadott GDP-jének az egy százaléka.

Arra a kérdésre, hogy szerinte lesz-e 2020-ban még euró, azt válaszolta: nem vagyok jós és spekulálni sem szeretnék, az a piac dolga. Mint európai politikusnak azonban a jobbik forgatókönyvre kell spekulálnia, az a dolga, hogy tegyen a közös pénzért.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 27. 17:03, szombat | Belföld

Újabb két országba utazhatnak szabadon a beoltottak

Magyarország két újabb országgal, Egyiptommal és a Maldív-szigetekkel állapodott meg a vakcinaigazolások kölcsönös elismeréséről, így a koronavírus ellen legalább kétszer beoltottak szabadon utazhatnak ezen országokba

2021. November 27. 15:02, szombat | Belföld

Hamarosan életbe lép a Volánbusz új menetrendje

December 12-én életbe lép a Volánbusz Zrt. 2021/2022. évi autóbusz-menetrendje, amely az idén is számos fejlesztést és változást hoz az országos, elővárosi és regionális autóbuszjáratok közlekedésében

2021. November 27. 11:56, szombat | Belföld

Átadták Az Év Családbarát Vállalata díjakat

Átadták Az Év Családbarát Vállalata díjakat pénteken a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány szervezésében Budapesten.

2021. November 27. 09:53, szombat | Belföld

Lakástűzben meghalt egy ember Piliscséven

Saját házában keletkezett tűz okozta a halálát egy embernek pénteken Piliscséven - tudatta a katasztrófavédelem közleményben az MTI-vel.