Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 15. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jön a szociális életpályamodell

Jön a szociális életpályamodell

Bérpótlékot kapnak a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók. A kormány elkezdi a szociális életpályamodell kidolgozását is, amelynek része a béremelés - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szombaton Sopronban. Balog Zoltán elmondta, az ágazati bérpótlék összege személyenként 5-11 százalékos béremelést jelent, ami havi 6-17 ezer forinttal emeli meg a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti területen dolgozók fizetését.

A miniszter kifejtette: a szakmai munkakörökben körülbelül 73 ezer ember dolgozik, a technikai dolgozók száma pedig nagyjából 20 ezer. A béremelésre, bérpótlékra fordítandó összeg összesen 9,2 milliárd forint. A dolgozók a béremelést először 2014 márciusában kapják meg visszamenőleg, vagyis már a januári bérük is megemelt lesz – mutatott rá Balog Zoltán.

A tárcavezető hozzátette azt is, hogy a szociális életpályarendszer teljes kialakításához a kormány egy munkacsoportot hoz létre, melynek vezetője Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár lesz. A munkacsoport tagjait a munkacsoport-vezető jelöli ki, és legkésőbb január 15-ig kell megtartani az első ülést. A következő lépésekről a kormány a folyamatos egyeztetések alapján hoz majd döntést – mutatott rá a miniszter.

A béremelésben az önkormányzati, az állami, az egyházi és a civil intézményekben dolgozók érintettek - folytatta az Emmi vezetője: a bölcsődei dolgozók több mint 10 ezren; a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátásban dolgozók mintegy 80 ezren. Megkapják a juttatást a hagyományos nevelőszülők is, akik most már foglalkoztatási jogviszonyban dolgozhatnak. Az összeg egy átlagos szükségletű gyermeknél bruttó 35.900 forint, plusz gyermekek után és a fogyatékosság további fokával az összegek növekednek. Balog Zoltán hozzáfűzte azt is, hogy a pedagógus munkakörben gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók már megkapták a fizetésüket a pedagógus életpályamodell bevezetésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk