Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 17. 13:02, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Jónak lenni jó! - Klinikaigazgató: évente 7500-8000 gyermek jön világra koraszülöttként

Jónak lenni jó! - Klinikaigazgató: évente 7500-8000 gyermek jön világra koraszülöttként

Évente 7500-8000 gyermek jön túl korán a világra - mondta Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója a közmédia Jónak lenni jó! című műsorában vasárnap.

A közmédia jótékonysági kampánya idén a Semmelweis Egyetem Alapítványon keresztül a koraszülött és a veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyermekeket segítő Semmelweis Fejlődéstámogató Központ komplex fejlesztésére gyűjti az adományokat.

Szabó Attila tájékoztatása szerint a koraszülötteken kívül több száz gyermek születik ugyan időben, de például oxigénhiányos állapotban vagy valamilyen veleszületett fejlődési rendellenességgel. Így elmondható, hogy minden tíz-tizenegyedik gyermek valamilyen problémával jön a világra.

Rámutatott: a várandóság időtartama 40 hét, akkor számít koraszülöttnek valaki, ha a betöltött 37. hét előtt születik.

A koraszülöttek leggyakoribb szervi problémái a központi idegrendszert, a szemet, a tüdőt és a bélrendszert érintik, de az összes szervük éretlen - mondta.

Kezdetben a szervek működését kell segíteni, az újszülöttek sokszor lélegeztetőgépre kerülnek, gyakran táplálásuk is nehézséget okoz, és figyelni kell, hogyan alakul a központi idegrendszerük fejlődése - ismertette munkájukat Szabó Attila.

A Semmelweis Egyetem Alapítványt lehet segíteni a 13600-as telefonszám tárcsázásával és a 04-es azonosító megadásával, vagy SMS-ben a 04-es szám elküldésével ugyanerre a telefonszámra. Minden hívás és sms 500 forintos adományt jelent.

Emellett idén is lehet ismert emberek által felkínált tárgyakat venni, amelyek többségét a Jónak lenni jó! honlapján - https://mediaklikk.hu/jonaklennijo/ - fix áron lehet megvásárolni, néhány különlegesebb darabot pedig a közmédia vasárnapi egész napos műsorfolyama során bocsátanak árverésre.

A túl korán vagy a rendellenességgel született gyerekek különösen gondos odafigyelést, komplex támogatást igényelnek, ellátásukban országos szinten a Semmelweis Egyetem szerepe alapvető. A Semmelweis Fejlődéstámogató Központ megújításának célja, hogy megháromszorozódjon az ellátott gyerekek száma, és a jelenlegi 650-700 helyett mintegy 2 ezernek tudjanak ellátást biztosítani évente. A jelenlegi 3-5 éves korhatárt bővítve a jövőben 8 éves korukig szeretnék nyomon követni az egyetem klinikáin kezelt koraszülötteket és a veleszületett fejlődési rendellenességgel élőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk