Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 12. 13:08, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jönnek a dohányboltok: kevesebb árus, több munkahely?

Jönnek a dohányboltok: kevesebb árus, több munkahely?

A kiskorúak védelmében jelentősen visszanyesné a cigarettát árusító helyek számát egy fideszes tervezet 2013-tól.

A sajtóban megjelent hírek a döntés következtében elbocsátásokról, boltcsődökről szóltak. A 100 százalékban magyar tulajdonú Continental Dohányipari Zrt. képviselője a Gazdasági Rádiónak a javaslatról sokkal árnyaltabban nyilatkozott, mint az eddigi, egységesnek tűnő iparági megnyilvánulás volt a sajtóban.

Nem tartja megalapozottnak a dohányboltok létrehozása kapcsán a sajtóban megjelent félelmeket az egyik hazai dohánygyártó. A Gazdasági Rádiónak a cég képviselője, Reiniger Balázs elmondta: önmagában az a kormányzati szándék, hogy a fiatalkorúak védelme érdekében hatékonyabb eszközökhöz nyúljon az állam, a hazai tulajdonú dohánygyár számára elfogadható, feltéve, hogy egyébként a felnőtt fogyasztók választási szabadsága a dohányboltban – még ha kevesebb értékesítési helyen is, de – megmarad; esetleg tovább javul.

A részletek ismeretének hiánya ellenére sem tart a cég egyelőre attól, hogy önmagában a dohányboltok létrehozása a felnőttek fogyasztási szokásait döntően befolyásolná; ahol pedig valóban csökkenne a forgalom – a fiatalkorúak körében – azt minden gyártónak tudomásul kell vennie.

A Continental cégcsoport szerint megalapozatlan az a félelem is, miszerint a kormánypárti képviselők tervezett indítványa munkahelyeket veszélyeztetne. Álláspontjuk szerint az élelmiszerboltokban, éttermekben, benzinkutaknál senkit nem bocsátanának el önmagában azért, mert az egyik forgalmazott termékről – nevezetesen a cigarettáról – le kellene mondaniuk, hiszen ez a többi – a profitot döntően megtermelő – termék forgalmazását egyáltalán nem érintené. Márpedig, egyes felmérések szerint ezeknél a kereskedelmi egységeknél bonyolódik jelenleg a dohánytermékek értékesítésének csaknem 90 százaléka.

A kisebb boltok üzemeltetői, illetve családtagjaik pedig akár nyertesei is lehetnek a kormánypárti kezdeményezésnek – véli a cég a sajtóban megjelent információk alapján.

A dohánygyár meglátása szerint a dohányboltok esetleges létrehozása, és a feketegazdaság vélt előretörése között semmilyen összefüggés nem mutatható ki, hiszen a 2000-es évek közepén igen jelentős – 27 százalékos – mértékűre duzzadt a feketepiac részesedése a dohánykereskedelemből, pedig akkor is szabadon lehetett dohányterméket vásárolni. Ma is liberalizált a dohánytermékek kereskedelme (azaz a termékek értékesítési pontjaiban semmilyen változás nem történt), mégis megállapítható, hogy – elsősorban a vámhatóság munkatársainak hatékony munkája, illetve az ésszerű adózású, legális alternatívát jelentő fogyasztási (sodrott) dohány piaci jelenléte miatt – a feketepiac érezhetően visszaszorult (kb. 6 százalékos mértékre).

A cég bízik abban, hogy – amennyiben a javaslatot az Országgyűlés elfogadja – valójában jelentős számú új munkahely jöhet létre Magyarországon; és semmiképpen sem kell elbocsátásokkal számolni. A cigarettát fogyasztó felnőtt lakosság pedig szintén nyertese lehet az új típusú versenynek, amelyet már a dohányboltban folytatnak a dohánycégek a fogyasztókért - jobb feltételeket, nagyobb választékot kínálva nekik.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.