Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2011. Október 21. 14:45, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Jönnek az extra intelligens számítógépek

Jönnek az extra intelligens számítógépek

Az amerikai Northwestern University tudósai egy olyan anyagot hoztak létre, amely képes saját elektronikus tulajdonságait radikálisan megváltoztatni.

A tervek szerint a jövőben ebből az anyagból készülhetnek a legolcsóbb, legkisebb és legnagyobb teljesítményű extra intelligens számítógépek.

A tudósok elmondták: az anyagból készült ellenállás lehet tranzisztor vagy dióda is attól függően, hogy mire van szükség. Ráadásul a chipek képesek lesznek saját magukat újrahuzalozni, így igény szerint szinte bármilyen feladatot el tudnak majd látni a számítógépen belül - írja a Nature Nanotechnology.

A hordozhatóság növelésének igénye egyre sürgetőbbé vált az utóbbi időben, ugyanakkor hatalmas kihívást jelent a cégek számára az elemi alkatrészek méretének folyamatos csökkentése. A kutatók szerint azonban a problémára nem a méretcsökkentés, hanem a chipek sokoldalúbbá tétele a megoldás.

Az új alkatrészek olyanok lehetnek a számítástechnikában, mint a svájci bicska: egyetlen chippel feladatok végtelen sora lesz megoldható. Ennek köszönhetően a számítástechnikai eszközök mérete és ára csökkenhet, teljesítményük ugyanakkor nőni fog - mondta David Walker, az egyik kutató.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 13:06, kedd | Belföld

Folytatódik a kisiskolások közlekedésbiztonsági programsorozata

Tizenkét városba, két fesztiválra és két gyermektáborba látogat el a Road Safety - a biztonság az első országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozat,

2022. Május 17. 11:01, kedd | Belföld

Meghalt az újpetrei kerékpáros balesetben érintett kislány

Meghalt az a 12 éves kislány, akit 37 éves édesanyjával együtt autó ütött el szombaton a Baranya megyei Újpetrén

2022. Május 17. 09:54, kedd | Belföld

Autójával hajtott étterembe egy férfi Zalaegerszegen - Fotók

Az üvegportált átszakítva egy étterembe hajtott keddre virradó éjszaka egy ittas autós Zalaegerszegen - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2022. Május 17. 08:59, kedd | Belföld

Brutálisan megverte élettársát

Brutálisan megverte élettársát a férfi, akit most súlyos testi sértés miatt elítélt az esztergomi bíróság.