Városlista
2021. április 22, csütörtök - Csilla

Hírek

2012. Szeptember 24. 11:53, hétfő | Helyi

Jövő tavasszal indulhat a kiskastély felújítása Fertődön

Jövő tavasszal indulhat a kiskastély felújítása Fertődön

Jövő tavasszal indulhat az Esterházy-kastélyegyütteshez tartozó kiskastély felújítása.

Jövő tavasszal indulhat az Esterházy-kastélyegyütteshez tartozó kiskastély felújítása.

Ez meghatározó eleme a rekonstrukció harmadik ütemének, amely több mint egymilliárd forint pályázati támogatásban részesül a Regionális Operatív Program keretében. A harmadik ütem legjelentősebb beruházása a Haydn-tradíciókat őrző és a hagyományokat továbbvivő nemzetközi jelentőségű zenei kultúra fellendítését szolgálja. A kiskastély helyreállításával ennek feltételei teremtődnek meg - mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója az MTI-nek. A kiskastélyt zenei képzési központtá alakítják, alkalmassá teszik arra, hogy zenei oktatásnak, továbbképzéseknek, mesterkurzusoknak adjon otthont. A kiskastélyban fognak helyet kapni a kastélyegyüttes működéséhez nélkülözhetetlen irodák, amelyek jelenleg a nagy kastély egyik oldalszárnyában találhatóak.

A ma még foglalt első emeleti teremsor a későbbiekben új funkciót kap, kiállítóhely lesz. Esterházy Fényes Miklós 250 évvel ezelőtt kezdte meg az európai uralkodói udvarokhoz mérhető, a művészeteknek otthont adó rezidencia építését. A több mint két éve tartó rekonstrukciót az Európai Unió támogatja. A felújítás első ütemére több mint 1,5 milliárd forintot költöttek.

Ebből a forrásból megújították egyebek között a kastélyépület homlokzatát, új köntösbe öltöztették belső tereit, megszépítették díszudvarát. A restaurátorok újjávarázsolták a barokk kastély ékköveit: a nyári ebédlőt, a nyári hűsölőt, a dísztermet és a zenetermet. Utóbbiban Joseph Haydn csaknem három évtizeden át muzsikált. A rekonstrukció most zajló második szakaszában megújítják többek között a kínai lakkszobát, renoválják a télikertet. Felújítják a bábszínházat, és a megszépült épületet a tervek szerint a 2013-as zenei évadban adják át a zeneszerető közönségnek.

Címkék: Fertőd, kastély

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 18. 12:43, vasárnap | Helyi

Baleset Sopronban

A kisteherautó beton lámpaoszlopot döntött ki .

2021. Március 24. 14:37, szerda | Helyi

Frissítve ! Lángol Sopronban az ADS üzeme - GALÉRIA

Nagy erőkkel vonulnak fel a katasztrófavédelem emberei. Az Ágfalvi utat teljes szélességében lezárták.

2021. Március 10. 20:29, szerda | Helyi

A Lőver Uszoda kapta a legtöbb szavazatot

Kedden éjfélkor lezárult az új uszoda névválasztására kiírt szavazás. Több ezer voks érkezett, végül a Lőver Uszoda elnevezés diadalmaskodott - jelentette be közösségi oldalán dr. Farkas Ciprián polgármester.

2021. Április 22. 18:10, csütörtök | Külföld

Németország 30 millió adagot vásárol a Szputnyik V vakcinából

Németország 30 millió adagot vásárol az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcinából - jelentették csütörtökön német hírportálok.