Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 11. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Jövőre már a vezetőség is felel a cégek okozta károkért

Jövőre már a vezetőség is felel a cégek okozta károkért

A 2014 márciusában életbe lépő új Ptk. drasztikusan változtat a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőire vonatkozó felelősségi szabályokon. Az új rendelkezés szerint a jövőben a vezető tisztségviselők a tisztségükkel összefüggésben külső feleknek okozott károkért a saját társaságukkal egyetemlegesen felelnek a kárt szenvedett harmadik személyekkel szemben - emeli ki a DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda.

A 2014 márciusában életbe lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) jelentősen szigorítja a vezető tisztségviselők felelősségi szabályait. Az új Ptk. alapján a vezető tisztségviselők felelőssége az e tisztségükkel összefüggésben külső feleknek okozott károkért - a korábbi jogfelfogással szemben – a jövőben egyetemleges lesz a társaságukkal. Az új szabály alapján a társaság által egy harmadik félnek okozott kárért már nem csupán a társaság lesz perelhető, hanem vezető tisztségviselői is. Amennyiben megállapíthatóvá válik, hogy a vezető tisztségviselők okoztak kárt a külső feleknek, a kárt szenvedettek nem csupán a társaság, hanem a vezető tisztségviselők magánvagyona ellen is végrehajtást indíthatnak.

„Az új felelősségi szabály drasztikusan növeli a vezető tisztségviselők felelősségét. Ha például egy súlyos környezeti károkat okozó szennyezés esetén a bíróság kimondja a vállalat felelősségét a károkozásban, akkor ez könnyen annak a megállapításával fog együtt járni, hogy a vezető tisztségviselők kötelezettségszegése vezetett a káreseményhez. Ilyen helyzetekben az új Ptk. alapján a károsultak most már nem csupán a társaság, hanem az ügyvezetést ellátó magánszemélyek ellen is érvényesíthetik az akár milliárdos összegekre rúgó kártérítési igényüket.

Ez az egyetemleges kártérítési felelősség természetesen nem csupán a környezetszennyezéssel, hanem bármilyen más jogellenes intézkedéssel okozott kár kapcsán felmerül, legyen szó akár a társaság szerződésszegése által a szerződéses partnernek okozott kárról, akár a versenyjogi szabályok társaság általi megszegése által a versenytársaknak, a fogyasztóknak okozott kárról.

Mindez nyilvánvalóan jelentősen megnöveli a vezetők felelősségét, így nem lenne meglepő, ha az új szabályzás a vezetői felelősségbiztosítások szélesebb körben való elterjedését eredményezné - összegez Molnár Gábor, DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda partnere, a társasági jogi és akvizíciós csoport vezetője.

„Mindeddig a társaság által okozott kárért alapvetően csak a társaság volt perelhető, annak ügyvezetője, igazgatósága nem. A vezető tisztségviselőt hibájáért csak a társaság tulajdonosai, vagy a felszámolója vonhatta őt felelősségre, erre azonban ritkán került sor a gyakorlatban. Most egészen új helyzetet teremt a szabályozás. A vezető tisztség elvállalása kapcsán várhatóan az eddigieknél sokkal kritikusabb kérdéssé válik, hogy a társaság tudja-e biztosítani az ügyvezetés jogi- és pénzügyi védelmét a harmadik felek igénye ellen. Ez még az olyan szűkebb tulajdonosi körrel rendelkező társaságok esetében is fontos kérdéssé válhat, ahol az ügyvezetésnek mindeddig csak a tulajdonosok általi igényérvényesítéstől kellett tartaniuk, és ahol az nem tűnt igazi kockázatnak. Az új Ptk. szabálya nemzetközi viszonylatban is rendkívül keménynek mondható” – emeli ki Molnár Gábor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során