Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Április 23. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Júniustól jöhetnek a kkv-hitelek

Júniustól jöhetnek a kkv-hitelek

Az új NGM-vezetéssel jó a viszonyuk a bankoknak – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a Világgazdaságnak. Az árfolyamgátba az érintettek fele is beléphet, míg a nem teljesítő adósoknak új programot dolgoznak ki a bankok.

Kovács Levente azt mondta, Európában a magyarországi bankszektor a leginkább túlterhelt, az extraterhek a bankszektor versenyképességét is veszélyeztetik. A kormánynak már évek óta jelezzük, hogy ilyen feltételek mellett a bankszektor nem képes betölteni azt az alapvető feladatát, hogy a gazdaságot gyorsan dinamizálja, és növekedési pályára állítsa. A terhek csökkentése megtérülne az ország számára a gazdaság dinamizálása révén. Annak érdekében, hogy ez bekövetkezzék, a bankszövetség a kormányzat számára egy olyan növekedési paktum megfontolását javasolja, amely alapján a terhek jelentős csökkentéséért cserébe a bankok olyan aktivitást vállalnának, ami a gazdaság fellendülését szolgálná.

A válság kitörése óta sokat beszélnek arról a közgazdászok, hogy a hitelkínálat vagy a hitelkereslet csökkenése okozza-e a hitelezés visszaesését. Kovács levente azt mondta, úgy látja, hogy Magyarországon mindkettő azonos mértékben esett vissza, ennek megfelelően a gazdaságunk egy alacsonyabb fejlődési pályára állt be. A kereslet élénkítése érdekében azt kellene elérni, hogy a gazdasági környezet fejlődjön, tényleg behozzuk a befektetői pénzeket, és a vállalkozók elhiggyék, hogy Magyarországon érdemes beruházni. A 250 milliárd forint egyébként a kkv-hitelek 4-5 százalékának felel meg, tehát jó lenne, ha az európai uniós pályázatokon megszerezhető pénzekkel multiplikálódhatna.

A Magyar Bankszövetség felajánlotta a jegybank számára, hogy biztosítja a program feltételeinek a kialakításához szükséges szakmai együttműködést. Májusban kialakulhatnak az általános hitelfeltételek, amelyek alapján a hitelintézetek le tudnak szerződni a jegybankkal. Bíznak abban,hogy június 1-től elindulhat a program.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata