Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 18. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kamatdöntés - Londoni elemzők: tartós forintgyengülés esetén leállhat az enyhítés

Kamatdöntés - Londoni elemzők: tartós forintgyengülés esetén leállhat az enyhítés

Továbbra is erős reálgazdasági érvek szólnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusának folytatása mellett, tartós forintgyengülés esetén azonban leállhat a kamatcsökkentési folyamat - jósolták hétfőn londoni pénzügyi elemzők.

Daniel Hewitt, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza hétfői helyzetértékelésében a hazai piaci bizalomvesztés vagy az erősödő globális kockázatkerülés okozta tartós forintgyengülést nevezte a legfőbb olyan kockázati tényezőnek, amely véleménye szerint útját állhatja a további magyarországi monetáris enyhítésnek.
A Barclays szakértője szerint a forint "valamelyes" gyengülése jól jöhet a magyar gazdaságnak, mivel javítja a versenyképességet, ám a háztartások és a vállalati szektor gyenge pénzügyi mérleghelyzete korlátot szab a magyar gazdaság árfolyamveszteség-tűrő képességének.
Mindemellett a forintgyengülés a hazai össztermékhez (GDP) mért szuverén devizaadósság-rátát is emelné.
Hewitt szerint mindazonáltal "erőteljesnek tűnnek" a jegybanki kamatcsökkentések folytatása mellett szóló érvek. Az infláció meredek ívben lassul, és 2013-ban 4 százalék alá kerülhet az éves ütem.
A teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció alapján a jegybanki reálkamat most már pozitív tartományban van, az előrejelzett inflációs ütemhez mérve pedig kifejezetten magas, miközben a gazdaság növekedési jelzőszámai gyengébbek a korábban vártnál - fejtegette a Barclays vezető londoni elemzője.
Hewitt hangsúlyozta ugyanakkor azt a véleményét is, hogy ha az enyhítési lépések a piac megítélése szerint idő előttinek bizonyulnak - aminek kockázatára a monetáris tanács három belső tagja rendre felhívja a figyelmet -, és ez forintgyengüléshez vezet, akkor az MNB "védelmi jellegű lépésekre" kényszerülhet.
Ugyanerre a lehetőségre más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.
A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőcége, a Capital Economics közgazdászai az MNB jövőbeni kamatpályájáról összeállított legutóbbi előrejelzésükben megerősítették, hogy jelenleg érvényes prognózisuk szerint az euróövezeti adósságválság újbóli eszkalációja várható a következő egy évben, és a folyamat valószínűleg egészen addig a pontig fajul, hogy megkezdődik a valutaunió valamilyen formájú felbomlása.
A piaci hangulat ezzel járó romlása új IMF/EU-megállapodás hiányában a ház szerint akár védelmi jellegű kamatemelésekre is rákényszerítheti az MNB-t a tőkekiáramlás mérséklése végett.
A cég jelenlegi várakozása ezek alapján az, hogy jóllehet a következő hónapokban lehet még néhány MNB-kamatcsökkentés, ám ezeket később várhatóan vissza kell majd fordítani. A Capital Economics mindezt egybevetve azt valószínűsíti, hogy az MNB-alapkamat 2013 végén ismét a mostani 6,00 százalékon lesz.
Mindazonáltal nem ez a konszenzusos előrejelzés a londoni elemzői közösségben. A széleskörű citybeli várakozás az, hogy az MNB alapkamata jövőre 5,00-5,25 százalékig csökken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.