Városlista
2021. december 6, hétfő - Miklós

Hírek

2011. Július 26. 07:25, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Kapós lehet a magyar kajszibarack

Kapós lehet a magyar kajszibarack

Hazánkban valószínűleg 30 százalékkal nő, míg Európában 10-20 százalékkal csökken a kajszibarack termelése. Így várhatóan nagy lesz a kereslet a Magyarországon termő körülbelül 50 ezer tonna gyümölcsre.

Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csonthéjas-bizottságának elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta: az elmúlt évek trendjeinek megfelelően a termelés nagyjából 4700-5300 hektáron folyik, ám a termelés technikai színvonala az elmúlt időben meredeken emelkedett. Nagyrészt ennek köszönhető a (várhatóan) kiugró terméseredmény. Elhangzott az is, hogy a hazai gyümölcs 70 százalékát az ipar használja fel. Ami ezen kívül marad, azt szokták a piacon eladni friss áruként. Az elnök kiemelte: míg a külföldiek sokáig csak 1 euró alatti árat fizettek a barack kilójáért, addig ma már nem ritka az 1-3 euró közti ár sem.

A hazai felhasználás egyébként átstrukturálódott: a sokáig vezető szerepben lévő konzervipar - légyártás – részesedése csökkent, míg a pálinkafőzők felhasználása meredeken emelkedett – jelent meg az Origón. Utóbbiak váltják ki a csökkenő konzerv célú keresletet is.

OrientPress Hírügynökség
Kép: hu.wikipedia.org

Címkék: gyümölcs

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 06. 17:07, hétfő | Belföld

Áremelésre készülnek az építőanyaggyártók

Az építőanyaggyártók költségeit hónapok óta növeli az energia és a fuvarozás drágulása, ráadásul az alap- és nyersanyagpiaci árak az első fél évben tapasztalt magas szinten stabilizálódtak,

2021. December 06. 15:05, hétfő | Belföld

Gombaszennyezettség miatt hív vissza egy terméket az egyik áruházlánc

Allergiás reakciót kiváltó gomba szennyezettség miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta a Les Natures márka jelzésű, 450 grammos kiszerelésű gyűjtött gombákból álló gyorsfagyasztott darabolt gombakeveréket

2021. December 06. 12:54, hétfő | Belföld

Meghalt Kóbor János, az Omega énekese

Életének 79. évében meghalt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, a Kossuth-díjas Omega együttes alapító tagja - tudatta a zenekar a Facebook-oldalán hétfőn.

2021. December 06. 12:02, hétfő | Belföld

Kórházigazgató: a nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat

A nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat - jelentette ki a budapesti Honvédkórház főigazgatója az M1 csatorna vasárnap esti műsorában.