Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Május 27. 18:09, vasárnap | Belföld
Forrás: forrás: Kossuth Rádió Vasárnapi Újság/hirado.hu

Kásler Miklós: Kiemelt cél a népegészségügy erősítése

Kásler Miklós: Kiemelt cél a népegészségügy erősítése

Megerősítené az alapellátást, tisztázná az orvosok jogi viszonyait és a népegészségügyre helyezné a hangsúlyt Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere.

Az életem eddig részében emberekkel foglalkoztam egy nagyon súlyos betegség gyógykezelésével és most ugyanazt folytatom, kiterjesztve, mert a tevékenység központjában nemcsak az ember egészsége van, hanem mindez ami emberré teszi az embert – mondta Kásler Miklós a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság adásában.
Arra a kérdésre, hogy felkészült-e a politikai támadásokra, úgy válaszolt, mindenkitől várja az észrevételeket, javaslatokat.

„Ígérem hogy mindenkit végig hallgatok, és csak arra tudok reagálni, amink van tartalma, felhasználható mondanivalója, amely az értékek megteremtéséhez hozzájárul” – fogalmazott.

Az egészségügy és oktatás ügyéről elmondta, hogy évtizedes szlogen, hogy rendbe kell tenni ezeket a területeket, ami abból is következik, hogy az élet megy tovább, a fejlődés töretlen. Véleménye szerint azokra magyar és európai értékekre kell támaszkodni, amelyeket az idő megszűrt.

„Vannak olyan értékek, amelyek csak a magyar kultúrában, történelemben és hagyományokban léteznek. Az értékalapú továbblépés a megoldás erre a helyzetre és akkor azt lehet mondai, hogy a divatos, átmeneti állandóan változó viszonyok közül lesz egy arkhimédészi fix pont, amire tudunk építkezni.”

Előtérben a sürgősségi ellátás és a kórházi fertőzések

Részletesen beszélt az egészségügyet érintő terveiről. Elsődleges szempont a sürgősségi betegellátás megerősítése, valamint a kórházi fertőzések kezelése.
„Mindkét területen már előkészületeket tettünk és van elképzelésünk mit tudunk gyorsan meglepni,” – fogalmazott. A népegészségügy is nagyobb hangsúlyt kap az új kormányban mert az életminőségre is kihatással van, a családok életére, a gyerekvállalására.

Azokban a betegségcsoportokban, amelyben a legmagasabb a halálozási ráták, nemzeti programokat indítana az országos intézetekre támaszkodva. Ezek között a keringési-, mozgásszervi betegségeket valamint az onkológiát emelte ki.
A kórházi fertőzésekről elmondta, hogy ez nagyon összetett a probléma, nehéz egységes választ adni, mert rendkívül eltérések vannak az egészségügyi intézmények között. Meg kell nézni, hogy a feltételek hiányáról, vagy pedig az orvosi szakma szabályainak be nem tartásáról van-e szó.
Az Országos Onkológiai Intézet korábbi főigazgatója szeretné megerősíteni és a mindennapok szerves részévé tenni a modern technika eszközeivel a magyar kultúrát. Az értékek közvetítése, nemzeti értékek átadása, az oktatásban, ezekhez kell visszatérni. A zenének és a képi oktatásnak is nagyon fontos szerepe van, követve a gyerek fejlődését.

Kiemelte, a digitalizáció és a nyelvoktatás fontosságát, valamint az elektronikus tankönyveket szükségességét.

Arra a kérdésre, hogy miniszteri kinevezése óta kivel tárgyal, úgy felelt, hogy jelenleg az ismerkedik a szakterületekkel, elsősorban azokkal a területekkel amelyeket a legkevésbé ismer.

„Látogatóim közül a legkevesebb az orvos, mert ezt a területet viszonylag jól ismerem. Úgy érzem, hogy sikerült már egy képet kialakítani a jelenlegi helyzetről, amely nem annyira kedvezőtlen, mint ahogy azt nagyon gyakran elhangzik sok területen az alapvető értékek lerakása megtörtént, így könnyebb lesz építkezni,” – fogalmazott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára