Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2016. Január 12. 07:52, kedd | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Kedden mutatják be Ferenc pápa interjúkötetét

Kedden mutatják be Ferenc pápa interjúkötetét

Isten neve az irgalmasság címmel jelenik meg kedden a nemzetközi könyvpiacon Ferenc pápa interjúkötete, amelyben az egyházfő a tőle megszokott őszinteséggel beszél önmagáról, egyházáról és a világról.

Az olasz sajtóban előzetesen közölt részletek biztos sikert ígérnek a Ferenc pápa nevével megjelenő könyvnek, amely az Andrea Torniellinek, a La Stampa olasz napilap vatikáni tudósítójának adott interjúfolyam alapján készült. A beszélgetéseket Tornielli tavaly nyáron rögzítette a pápa vatikáni lakhelyeként ismert Szent Márta-házban. Az egyszerre nyolcvanhat országban megjelenő kötet címe egyértelműen a Ferenc pápa által december 8-án megnyitott rendkívüli szentévre utal, amelyet az egyházfő az irgalmasságnak szentelt. "Remélem, hogy a szentév egyre inkább segít felfedezni az egyháznak azt az arcát, amely ismét rátalál a mélyében húzódó irgalmasságra..." - mondja Ferenc pápa. Hozzáteszi: "vissza kell térnünk egy olyan egyházhoz, amely ítélkezés helyett a megbocsátást helyezi előre".

Az eddig legtöbbet idézett részletben Ferenc pápa kijelenti, hogy "minden ember bűnös, még a pápák is. A pápa olyan ember, akinek szüksége van Isten irgalmára".

"Különleges kapcsolatom van azokkal, akik börtönben élnek (...) mindig nagyon kötődtem hozzájuk éppen saját lelkiismeretem miatt. Akárhányszor átlépem egy börtön kapuját (...) mindig az a gondolatom támad: miért ők és miért nem én? Nekem kellene itt lennem, megérdemelném, hogy itt legyek. Az ő bukásuk az enyém is lehetett volna, nem érzem magam jobbnak azoknál, akik előtt állok" - olvasható a könyvben.

Ferenc pápa számos témát érint, amelyről már más beszédeiben vagy éppen a 2014-ben és a tavaly a Vatikánban rendezett püspüki szinóduson is szó esett. Többek között szól arról, milyen magatartást kövessen az egyház a templomi esküvőt követően elvált és polgárilag újraházasodott hívekkel, valamint a homoszexuálisokkal, akik esetében hangsúlyozza, hogy mindenekelőtt emberekről van szó, akiket gyengédséggel kell fogadni és nem szabad kiközösíteni. "Jobban szeretem, ha eljönnek gyónni, ha közel maradnak az Úrhoz, hogy együtt lehessen imádkozni velük" - mondta. Ferenc pápa arra a válaszára emlékeztetett, amelyet 2013 nyarán a Rio de Janeiro és Róma közötti repülőúton egy újságírói kérdésre adott. Az egyházfő akkor a melegekkel és leszbikusokkal kapcsolatban kijelentette: "ki vagyok én, hogy ítélkezzem?".

Ferenc pápa mélyen elítéli és ostorozza viszont a korrupciót: "a korrupt felháborodik, ha ellopják a pénztárcáját és panaszkodik a gyér közbiztonság miatt, utána viszont adót csal és becsapja az államot, és még az is előfordul, hogy dolgozóit három havonta elbocsátja, nehogy határozatlan időre alkalmaznia kelljen őket, vagy fekete munkaerőt használ. És barátai előtt ravaszságával kérkedik. Vasárnaponként talán még misére is jár...(...) Bűnösek lehetünk, korruptak nem!".

Andrea Tornielli személyesen adta át Ferenc pápának a közös könyv első kötetét, a találkozón jelen volt Marina Berlusconi, a könyvet megjelentető Piemme-Mondadori kiadócsoport elnöke. A könyvet kedden Rómában mutatják be Pietro Parolin bíboros szentszéki államtitkár és Roberto Benigni színész-rendező részvételével. Az olasz, francia, angol, német, spanyol és portugál nyelvű kiadás borítóján látható cím Ferenc pápa kézírásával került fel.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 14:07, kedd | Külföld

Növekszik a migrációs nyomás az EU külső határain

Valamennyi migrációs útvonalon emelkedik az Európába irányuló illegális határátlépések száma, a migrációs nyomás legjelentősebb növekedését az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán, a nyugat-balkáni,

2022. Május 17. 12:02, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 522 millió, a halálos áldozatoké 6,265 millió a világon

A világon 522 008 877 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 265 642 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai alapján.

2022. Május 17. 09:37, kedd | Külföld

Borrell: nincs megegyezés az újabb szankciókról

Nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló európai uniós szankciós csomagról, az intenzív tárgyalások folytatódnak

2022. Május 16. 14:07, hétfő | Külföld

Majdnem száz belgrádi iskolában volt bombariadó

Majdnem száz belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó hétfő reggel - közölte a szerbiai oktatási minisztérium.